„Am fost martori, în ultimele săptămâni, ai unei campanii ilegale purtate de membri ai Guvernului Statelor Unite cu scopul de a mi se refuza dreptul la azil prevăzut de articolul 14 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului„, scrie Edward Snowden într-un e-mail primit de avocaţi celebri şi oficiali ai unor ONG-uri la Moscova.
„Invit organizaţii (pentru apărarea) drepturilor omului şi alte persoanlităţi respectate să mi se alăture la ora locală 17.00 (16.00, ora României) pe Aeroportul Şeremetievo pentru o scurtă declaraţie şi o discuţie privind viitoarele demersuri în situaţia mea„, adaugă Snowden, se arată în e-mailul retransmis AFP de către Tatiana Lokşina de la Human Rights Watch (HRW) Moscova.
Mesajul a fost trimis de la adresa [email protected], iar Tatiana Lokşina a subliniat că nu este sigură de autenticitatea acestuia.
„Amploarea ameninţărilor este fără precedent. Niciodată anterior, în istorie, Statelor Unite nu au conspirat să oblige să aterizeze avionul unui preşedinte, pentru a-l percheziţiona în căutarea unui refugiat politic„, a mai scris Snowden în acest mesaj.
El se referă la avionul preşedintelui bolivian Evo Morales, obligat să facă o escală la Viena, la întoarcerea sa de la Moscova, săptămâna trecută, după ce mai multe ţări europene, inclusiv Franţa, i-au închis spaţiul aerian în baza unor informaţii potrivit cărora Snowden se afla la bord.
Aeroportul Şeremetievo – în a cărui zonă de tranzit se află, de la 23 iunie, Edward Snowden, căutat de Statele Unite pentru spionaj în urma unor dezvăluiri supărătoare – a confirmat pentru AFP întâlnirea, la care persoanele respective sunt invitate cu o jumătate de oră mai devreme, la ora locală 16.30 (15.30, ora României).
„Pot să confirm că domnul Snowden se va întâlni cu apărători ai drepturilor omului pe teritoriul aeroportului„, a anunţat Anna Zaharenkova, o purtătoare de cuvânt a aeroportului Şeremetievo.
O serie de avocaţi celebri ruşi, apărători ai drepturilor omului, inclusiv Serghei Nikitin de la Amnesty International (AI) şi delegatul rus pentru drepturile omului Vladimir Lukin, au anunţat că au primit o asemenea invitaţie.
Edward Snowden – sosit la Moscova pe 23 iunie, de la Hong Kong, unde s-a refugiat iniţial – a primit o ofertă de azil politic în Venezuela şi alte două în alte ţări din America Latină, dar şi susţinerea Cubei.
Însă el nu a urcat la bordul cursei Aeroflot Moscova-Havana, singurul care îi poate oferi o apropiere de un probabil azil la Caracas.
„Am primit o astfel de invitaţie din partea lui”, a confirmat telefonic pentru AFP avocatul Ghenrih Padva, cunoscut pentru apărarea lui Mihail Hodorkovski.
Gherni Reznik, alt avocat din cadrul Baroului Moscova, cunoscut pentru apărarea drepturilor omului, a anunţat şi el că a fost invitat.
„Cred că Snowden va cere azil politic în Rusia, din cauză că se teme ca avionul în care s-ar urca ar putea să fie obligat să aterizeze acolo unde nu ar vrea să se afle„, a declarat Reznik pentru postul Ecoul Moscovei.
Reznik a anunţat, spre deosebire de Padva, că poate să meargă la această întâlnire.
Ruta aeriană obişnuită a unei curse Moscova-Havana trece pe lângă coastele americane, un lucru care a provocat întrebări, până într-acolo încât preşedintele american Barack Obama a fost nevoit să spună, la sfârşitul lui iunie, că „nu va trimite avioane” să îl intercepteze pe Snowden.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat vineri că acest caz al lui Snowden nu priveşte preşedinţia rusă.
„Nu ştim nimic, nu este o problemă pe agenda preşedintelui şi nici a administraţiei Kremlinului”, a declarat Peskov pentru agenţia RIA Novosti. El a adăugat că nu a fost invitat vreun reprezentant al Kremlinului.
Citeşte şi Edward Snowden o vrea necondiţionat pe spioana sexy Anna Chapman:”Dumnezeule, numai uitaţi-vă la ea”