Sub pretextul luptei antiteroriste, guvernele își sporesc puterea printr-un spionaj agresiv și invaziv, a dezvăluit fostul spion american Edward Snowden, care a colaborat cu Agenţia de Securitate a SUA (NSA). În interviul dat din Rusia, unde i s-a oferit refugiu pentru a nu ajunge pe mâna justiției americane, Snowden a menționat că nu doar serviciile secrete ale SUA apelează la metode de supraveghere masivă, la fel procedând și altele, cum ar cele din Marea Britanie, Franța, Germania sau Spania, pentru că acest spionaj este ‘ieftin, ușor și util’.
În opinia fostului agent american, terorismul este doar pretextul pentru a justifica această supraveghere pe scară extinsă. ‘Este vorba de manipulare diplomatică, spionaj economic și control social. Este vorba de putere și nu există nicio îndoială că supravegherea în masă sporește puterea guvernului’, explică Edward Snowden, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Spionul Snowden face noi dezvăluiri: SUA şi Marea Britanie au spionat forţele aeriene israeliene
În acest context el a amintit că rezultatul unei investigații cerute chiar de președintele Barack Obama a relevat că acest tip de supraveghere nu a fost eficient în combaterea terorismului. ‘Și-au dat seama că acest tip de programe nu au împiedicat vreodată un atac terorist. Mai mult decât atât, niciodată nu au evidențiat (…) ceva diferit în vreo investigație teroristă în SUA’, a mai argumentat Snowden, subliniind că ‘atunci când culegi toate (informațiile) nu mai înțelegi nimic’.
Întrebat despre posibilitatea de a se întoarce în SUA, el a spus că a încercat să ajungă la un acord cu autoritățile americane pentru a i se garanta un proces corect. Dar răspunsul primit din partea guvernului de la Washington a fost ‘o scrisoare în care promit că nu o să mă tortureze’, a susținut fostul agent american.