Descoperirea genetică care ar putea revoluţiona medicina

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze şoareci modificaţi genetic care conţin cromozomi umani în fiecare celulă a organismului lor, în cadrul unei serii de studii prin care se demonstrează că maladiile genetice ar putea fi tratate printr-o metodă radicală de terapie genetică, conform publicaţiei britanice The Independent.
Cristina Dinu
11 iul. 2013, 16:47
Descoperirea genetică care ar putea revoluţiona medicina

În cadrul unui studiu încă nepublicat, oamenii de ştiinţă au obţinut în laborator un cromozom uman artificial din componentele sale chimice de bază şi nu prin reproducerea unui cromozom uman existent. Această reuşită vine în contextul în care guvernul britanic anunţă joi că va investi zeci de milioane de lire sterline în domeniul biologiei de sinteză, domeniu din care face parte şi un proiect internaţional privind obţinerea tuturor celor 16 cromozomi individuali ai ciupercii de drojdie, în scopul obţinerii primului organism sintetic cu un genom complex, scrie Agerpres.

O drojdie de sinteză cu cromozomi creaţi artificial ar putea fi folosită ca o platformă pentru noi tipuri de materiale biologice, aşa cum ar fi antibiotice sau vaccinuri, în timp ce cromozomii artificiali umani ar putea fi folosiţi pentru a introduce copii sănătoase ale genelor în organele bolnave sau în ţesuturile pacienţilor cu maladii genetice.

Oamenii de ştiinţă care participă la proiectul drojdiei sintetice au precizat, cu ocazia unei întruniri desfăşurate la începutul acestei săptămâni la Londra, că nu urmăresc să construiască cromozomi umani sau celulele umane sintetice într-un mod similar sintezei cromozomilor de drojdie, pentru că un astfel de proiect nu ar fi uşor de acceptat, din punct de vedere etic, în Marea Britanie.

Cercetători americani şi niponi sunt însă destul de avansaţi în acest domeniu, reuşind să producă „mini” cromozomi umani denumiţi HAC (human artificial chromosomes), fie prin diviziunea unui cromozom uman existent, fie pornind de la zero şi asamblarea sa din părţile chimice constituente.

Natalay Kouprina de la US National Cancer Institute din Bethesda, Maryland, face parte din echipa care a reuşit să producă şoareci modificaţi genetic ce dispun de câte un cromozom uman suplimentar în fiecare celulă din organismul lor. Este pentru prima dată când un astfel de cromozom uman realizat din „nimic” a fost testat din punct de vedere funcţional pe un model animal, conform Dr.-ului Kouprina.

„Scopul dezvoltării proiectului cromozomului uman artificial este de a obţine un vector care să transporte gene în celula umană”, a declarat ea pentru publicaţia citată. „În mod potenţial, acest vector poate avea aplicaţii în terapia genetică, pentru corectarea deficienţelor genetice din oameni. Este cunoscut faptul că există numeroase maladii ereditare provocate de mutaţiile anumitor gene”, a mai adăugat ea.

Dr Kouprina a mai explicat că cromozomul uman artificial este cunoscut şi drept cromozomul 47, pentru că în mod normal numărul de cromozomi ai organismului uman este de 46. Unul dintre marile avantaje pentru terapia genetică sintetică este că acest al 47-lea cromozom nu interacţionează cu ceilalţi 46, pe când în terapia genetică convenţională o genă suplimentară este introdusă, deseori la întâmplare, în genomul uman.

„Terapia genetică convenţională se foloseşte de vectori precum ar fi anumite virusuri pentru a introduce gene în cromozomi, însă această metodă poate provoca o serie de probleme care sunt complet ocolite dacă sunt folosiţi cromozomi umani artificiali pentru că aceştia nu interferează cu alte părţi ale genomului”, a explicat Dr Kouprina.

„Ideea este de a preleva celule ale pielii de la pacienţi, transformarea lor în celule stem şi inserţia de material HAC în aceste celule, material ce conţine copii sănătoase ale unei gene bolnave. Aceste celule, cu un cromozom suplimentar, pot fi apoi reintroduse în pacient pentru a trata anumite afecţiuni”, a mai explicat ea.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Pune un bol cu sare pe calorifer și vei observa cum starea de sănătate ți se va îmbunătăți. Trebuie să apelezi la acest truc iarna
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu. Va fi înlocuit. I se pregătește lovitură de grație
Playtech.ro
Detaliul de la termostat care îţi asigură căldura în casă, dar şi facturi mai mici. Secretul centralelor termice de apartament
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Un antrenor abuzator se iubește în taină cu o campioană din tenis: fără mine, culegeai cartofi în Rusia
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Val de seisme în lume. Scenariul sumbru al oamenilor de știință
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Câți copii are Crin Antonescu! Uite cât de frumoasă este fiica politicianului și ce meserie are
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, reacție bizară după ce a fost înșelată de Felix: ”În universul nostru…”
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu! Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv. Legături cu temutul GRU
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Klaus Iohannis nu va primi vila de lux din Aviatorilor după încheierea mandatului
MediaFlux
Dorin COCOȘ, cu OUĂLE la VEDERE, se apucă de chiftele. Cum a îmbătrânit fostul soț al Elenei Udrea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?