Cercetătorii au început testele cu higrogen în reactorul supranumit „Soarele Artificial”, Wendelstein 7-X. Ei au creat o plasmă cu hidrogen, iar obiectivul lor este să dezvolte o nouă sursă de energie, generată de fuziunea nucleară, care se produce în mod natural în inima soarelui.
Procedeul constă în supunerea atomilor de hidrogen la temperaturi de până la 100 de milioane de grade Celsius, pentru a obliga nucleele să fuzioneze, ceea ce generează energie. Această energie curată este practic nelimitată. Ea nu prezintă pericolele asociate cu energia nucleară – chestiuni de securitate şi deşeuri radioactive pe mii de ani.
Citeşte şi O centrală solară gigantică a fost inaugurată în inima Saharei
Spre deosebire de fisiunea nucleară, folosită în cadrul reactoarelor nucleare de astăzi, în urma realizării fuziunii nucleare nu rezultă deşeuri radioactive, care pot contamina mediul înconjurător. Totodată, stelaratoarele sunt mult mai reduse în dimensiuni faţă de mecanismele utilizate pentru obţinerea fisiunii nucleare.
Cu toate acestea, stelaratoarele sunt foarte greu de realizat, pentru că în interiorul acestora trebuie întreţinută o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius, necesară stabilizării plasmei. Acesta este motivul pentru care Wendelstein 7-X este capabil să menţină plasma pentru un timp foarte limitat şi anume 6 minute şi 30 de secunde.