Şobolanii ştiu cel mai bine să evite pericolele, iar pisicile nu fac faţă să-i stârpească

Şobolanii sunt experţi în evitarea pericolului, iar eliberarea pisicilor în natură pentru stârpirea lor nu contribuie la diminuarea populaţiilor de rozătoare şi are un efect negativ asupra mediului, conform unui studiu recent realizat de o echipă de oameni de ştiinţă americani, citat de UPI.
Iulian Tudor
28 sept. 2018, 14:45
Şobolanii ştiu cel mai bine să evite pericolele, iar pisicile nu fac faţă să-i stârpească

În cursul cercetării, cu o durată de 79 de zile, oamenii de ştiinţă au înregistrat doar două cazuri de decese ale rozătoarelor din cadrul unei populaţii locale ca urmare a atacurilor pisicilor.

”Ca orice pradă, şobolanii supraestimează riscul”, a explicat cercetător principal dr. Michael H. Parsons din cadrul Universităţii Fordham din Statele Unite. ”În prezenţa pisicilor, ei îşi adaptează comportamentul pentru a deveni mai puţin vizibili şi îşi petrec mai mult timp în bârloguri”, se menţionează în comunicatul care însoţeşte studiul.

Concluziile pun la îndoială eficacitatea eliberării pisicilor în oraşe pentru controlul populaţiei de şobolani, iar prezenţa felinelor presupune un risc pentru speciile de vieţuitoare sălbatice, după cum a precizat Parsons.

Biologii au argumentat anterior că pisicile preferă prada de mici dimensiuni, lipsită de apărare, precum păsările şi mamiferele native.

”Newyorkezii se laudă de multe ori că şobolanii lor ‘sunt neînfricaţi’ şi ating ‘mărimea unei pisici”’, a notat Parsons. „Cu toate acestea, pisicile continuă să fie eliberate pentru a controla această pradă relativ mare, cu atitudine defensivă şi potenţial periculoasă”, a mai spus el. 

Parson şi colegii săi studiau populaţia de şobolani din preajma unui centru de reciclare a deşeurilor din New York când un grup de pisici sălbatice s-a instalat în zona respectivă oferindu-le cercetătorilor o oportunitate unică de a observa interacţiunile dintre feline şi rozătoare.

Microcipurile şi camerele de filmare cu senzori de mişcare i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să monitorizeze efectul pisicilor asupra comportamentului şobolanilor.

Datorită dimensiunii mari a rozătoarelor şi a iscusinţei lor în evitarea pericolelor cercetătorii s-au aşteptat la o rată mică a capturilor făcute de pisici. Concluziile studiului, publicate în această săptămână în jurnalul Frontiers in Ecology and Evolution, au confirmat această ipoteză.

Noua cercetare sugerează că numărul şobolanilor nu se diminuează în prezenţa pisicilor, rozătoarele devenind de fapt mai puţin vizibile. ”Oamenii văd mai puţini şobolani şi presupun că acest lucru se datorează pisicilor, care i-au omorât – în schimb, la mijloc se află schimbarea comportamentului lor”, a explicat Parsons. „Rezultatele studiului nostru sugerează că beneficiile eliberării pisicilor sunt cu mult depăşite de riscurile asupra vieţuitoarelor sălbatice”, a subliniat cercetătorul.

Alte studii efectuate anterior au sugerat faptul că proprietarii de pisici subestimează impactul ecologic negativ provocat de prezenţa pisicilor în natură.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O metodă nouă de fraudă. Mulți români au fost păcăliți
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
O tânără de 35 de ani murit după ce a fost lovită de o bucată de gheață căzută de pe bloc. Aceasta se afla într-o zonă rezidențială din Chiajna, Ilfov
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Kelemen Hunor critică decizia României de a nu solicita ajutor NATO pentru războiul hibrid
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării