„Regulile UCI sunt clare, dacă un ciclist este descalificat, trebuie să returneze banii primiţi ca premii„, a declarat Prudhomme, potrivit BBC.
Comitetul de conducere al UCI se va întruni, vineri, pentru a discuta „consecinţele sportive” ale deciziei de retragere a palmaresului americanului din Turul Franţei, incluzând o eventuală redistribuire a titlurilor şi premiilor în bani. Prudhomme speră că o realocare a titlurilor nu va avea loc. „Sperăm că nu va fi niciun câştigător în acele ediţii, dar decizia aparţine UCI”, a precizat el.
Luni, o companie de asigurări din Texas a anunţat că îi va cere fostului ciclist Lance Armstrong să returneze suma de 7,5 milioane de dolari, după ce americanul a fost acuzat de dopaj de Agenţia Americană Antidoping (USADA) şi a pierdut cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei.
SCA Promotions a acoperit bonusul pe care Armstrong l-a primit după ce a câştigat, în 2004, pentru a şasea oară Turul Franţei. Tailwind Sports, societatea ce deţinea echipa US Postal în 2004, a încheiat o poliţă de asigurare pentru a acoperi bonusurile de performanţă pe care ar fi urmat să le plătească în cazul în care Armstrong ar fi câştigat Turul Franţei.
SCA a refuzat să achite contravaloarea asigurării, motivând că Armstrong nu ar fi un sportiv „curat”, după ce jurnaliştii Pierre Ballester şi David Walsh au publicat cartea „L.A. Confidentiel: Secretele lui Lance Arsmtrong”, în care rutierul era acuzat încă din 2004 că se dopa.
Ciclistul american a dat în judecată compania şi a câştigat procesul în 2006, deoarece contractul prevedea faptul că banii trebuie viraţi dacă Armstrong este declarat „câştigătorul oficial” al competiţiei. Compania a fost obligată să plătească bonusul de 5 milioane de dolari plus 2,5 milioane de dolari reprezentând dobânzi şi penalităţi.
Potrivit AFP, averea lui Lance Armstrong este evaluată la circa 100 de milioane de euro.