Nudul în cărbune, cunoscut ca Monna Vanna, a fost întâi atribuit atelierului lui Leonardo da Vinci, informează NEWS.RO. Însă experţii au descoperit că artistul lucra şi la celebrul tablou în ulei şi la schiţă.
Citeşte şi Un tablou atribuit lui Leonardo da Vinci, confiscat în Elveţia la cererea poliţiei italiene
După mai multe teste la Muzeul Luvru din Paris, curatorii cred că schiţa este „cel puţin în parte” a lui Leonardo.
Desenul s-a aflat din 1862 în colecţia de artă renascentistă de la Muzeul Conde din Palatul Chantilly, aflat în nordul Parisului.
Leonardo da Vinci (1452-1519) a fost unui dintre marii pictori ai renascentismului italian, iar „Mona Lisa” pictată în ulei, cunoscută şi ca „Gioconda”, rămâne una dintre cele mai recognoscibile opere de artă din lume.
Se crede că a fost o comandă a unui negustor din Florenţa, Francesco del Giocondo, care i-a cerut artistului un portret al soţiei sale, Lisa Gherardini.
Desenul are o calitate în felul în care faţa şi mâinile sunt redate cu adevărat remarcabil”, a spus curatorul Mathieu
Deldicque pentru AFP. „Nu este o copie îngălbenită. Ne uităm la ceva care a fost realizat în paralel cu „Mona Lisa” la sfârşitul vieţii lui Leonardo. Este aproape sigur o lucrare de pregătire a unui tablou în ulei”.
Bruno Mottin, expert conservator la Muzeul Luvru, a confirmat datarea din timpul vieţii lui Leonardo, la începutul secolului al 16-lea, şi „era de mare calitate”.
Domeniul Chantilly a publicat pe Twitter o fotografie din timpul expertizei. Mottin a punctat faptul că desenul este realizat de o mână dreaptă în partea de sus, aproape de capul portretului, iar Leonardo desena cu stânga. „Trebuie să fim prudenţi”, a mai spus el. „Este o muncă care va dura. Este greu de lucrat pe acest desen pentru că este fragil”.
Spirit universal, Leonardo da Vinci a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor. Geniul creator şi spiritul lui inventiv şi-au pus amprenta asupra epocii, Leonardo da Vinci fiind considerat arhetipul omului renascentist, cu un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci şi înzestrat cu o imaginaţie fără precedent.
Este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii – fiind autorul celebrului portret „Mona Lisa” şi al frescei „Cina cea de taină” -, un desenator desăvârşit – „Omul vitruvian” fiind un model în privinţa studiului proporţiilor – dar şi un inventator de renume, concepând maşini de zburat, un tanc, o maşină de socotit şi o maşină automată de bobinat. A făcut, de asemenea, mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii şi hidrodinamicii, care, deşi nu au fost publicate, au fost aplicate ulterior, influenţând în mod categoric progresul ştiinţific.