Cele mai mari companii responsabile cu furnizarea energiei electrice, Electrica, Enel Energie și Enel Energie Muntenia, au anunțat că emiterea facturilor se va realiza cu o oarecare întârziere în această perioadă. Așadar nu numai clienții hidroelectrica s-au confruntat cu această situație. Totul s-a trans din cauza schimbărilor legislative repetate, care i-au forțiat pe furnizori să își schimbe modul de facturare.
Pe de altă parte, printre cei care au primit facturile au existat persoane care au avut parte și de surprize extrem de neplăcute. Acesta este și cazul unui bărbat care a primit o factură de 10 ori mai mare decât în mod normal. Bărbatul a împărtășit situația cu care se confruntă cu alți români de pe platforma Reddit, în speranța că îl poate lămuri cineva sau îi poate oferi un sfat.
„E greșeală, nu? Efectiv n-are cum să am atâta, stau singur într-o garsonieră mică, maxim am dat 250 de lei la curent, cum se poate să-mi vină de 10 ori mai mult?”, a scris bărbatul pe rețeaua de socializare.
Acesta a alăturat și o imagine postării, în care se vede că românul are de plată 2.307,51 de lei, pentru o cantitate de 1,775 de kilowaţi consumaţi în perioada 01.02.2023-27.02.2023.
„E o greșeală pe undeva, poate se baza pe o estimare foarte proastă, atât consum eu în 18 luni”, îi răspunde un internaut în comentarii.
Din 21 februarie, românii pot efectua plăți pentru facturile la utilități prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Fac precizarea că nu orice tip de butelie, discutăm de buteliile cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuinţelor şi nicidecum pentru buteliile de gătit hrană. Noi discutăm de consumuri energetice şi de compensare a preţului la energie”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Dezvoltării.
Cei care beneficiază de acest sprijin pot folosi cardul de energie pentru a achita facturile. Aceștia au următoarele modalități de plată: direct la poştaş (luna aceasta, cel puţin 9.000 de poştaşi vor avea în posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii să poată efectua plata direct de la domiciliu), la orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural, sau online.
Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Pentru a beneficia de sprijin, venitul net/coabitant la nivelul unui loc de consum nu trebuie să depăşească 2.000 lei/lună.