În următorii 15-20 de ani fumatul, așa cum îl știm acum, va fi o activitate dată uitării, scrie libertatea.ro. Restricțiile impuse de autorități, creșterea taxelor pe produsele din tutun și, nu în ultimul rând, explozia vânzărilor de țigări electronice vor pune la pământ industria țigaretelor clasice, cred specialiștii reuniți la Forumul Global al Nicotinei. În ultimii ani companiile au investit puternic în cercetare, dezvoltând tot mai multe strategii prin care doresc să furnizeze nicotină, reducând riscul pe care fumatul îl are asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului înconjurător.
Citeşte şi Guvernul ceh INTERZICE fumatul în restaurante şi baruri
Cele mai cunoscute astfel de produse sunt e-ţigaretele (fie că funcţionează pe principiul vaporizării, fie al aerosolizării), tutunul de mestecat şi dispozitive electronice care încălzesc la temperaturi cuprinse între 220 şi 280 de grade „batoane” de tutun comprimat, procedeu în urma căruia se eliberează nicotina. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, Australia, Noua Zeelandă și chiar Statele Unite, în ultima vreme, au luat măsuri împotriva consumului de țigarete.
Citeşte şi Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni
Fumatul este interzis în majoritatea locurilor publice, reclamele au dispărut demult iar, în Australia, s-a ajuns chiar la nivelul la care toate pachetele de țigări au aceeași formă și aceeași culoare pentru a nu atrage tinerii. Mai mult, Guvernele au găsit o sursă importantă de venituri în impozitele pe produsele din tutun. În România, de exemplu, din prețul unui pachet de țigări, peste 80% merge la stat.