Dacă până acum mai erau locuri de veci în cimitirul „Ştefan cel Mare”, potrivit informaţiilor furnizate de către Gospodărie Urbană – societatea care administrează şi cimitirele „Eternitatea” şi „Sfântul Lazăr” – acum nu mai sunt locuri nici măcar acolo, scrie viata-libera.ro. Cea mai bună soluţie ar fi, evident, amenajarea unui nou cimitir, dar investiţia este pasată de la Primărie la Gospodărire Urbană. La ultima şedinţă de Consiliu Local au fost aprobate atât tarifele de concesionare ale locurilor de veci, care au rămas aceleaşi ca în anul trecut, cât şi tarifele pentru desfăşurarea activităţilor în cimitire, însă concesionarea nu se face decât în regim de urgenţă, pe locurile identificate la pas ca fiind nefolosite.
Citeşte şi Omul de afaceri Ilie Vonica, înmormântat la Sibiu în aplauzele a sute de oameni VIDEO
Redistribuirea locurilor de veci nefolosite
Situaţia este cu atât mai paradoxală cu cât, aşa cum scriam şi anul trecut, administratorul cimitirelor nu are date clare despre locurile de veci, respectiv câte sunt acestea, câte au rămas nefolosite şi unde sunt amplasate. Anul trecut, Gospodărire Urbană ne furniza o serie de date estimative în legătură cu numărul total al mormintelor, astfel încât Cimitirul „Eternitatea” număra, mai mult sau mai puţin, 27.000 de morminte, „Sfântul Lazăr” – 48.000, iar „Ştefan cel Mare” – 13.000.
Citeşte şi Accident grav în Galaţi: O persoană a murit şi alta a fost rănită
Tot anul trecut, directorul Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, explica faptul că cifrele sunt irelevante, deoarece arhivele s-au tot plimbat de la o instituţie la alta, iar numerotarea locurilor de veci, după rând, parcelă, solă, a fost făcută după cum a vrut fiecare. Tot atunci promitea o inventariere a locurilor de veci, pentru a vedea exact câte locuri sunt în total, câte locuri au mai rămas libere şi unde. Însă, de anul trecut şi până acum, cartarea Cimitirului „Eternitatea” a ajuns abia la jumătate, ea fiind încă curs de desfăşurare. Astfel, în acest moment singura soluţie a societăţii Gospodărire Urbană, potrivit purtătorului de cuvânt, Daniela Stroia, este să identifice locuri de veci nefolosite şi să le redistribuie în regim de urgenţă, „conform legii şi Regulamentului de funcţionare a cimitirelor”. Regim de urgenţă însemnând atribuirea de locuri doar pentru înhumarea imediată a unei persoane decedate, nu concesionarea de locuri de veci în beneficiul persoanelor care sunt în viaţă.
Vezi mai multe detalii aici.