Printre abaterile constatate de Piedone la Pitești s-au numărat condiții de depozitare insalubre și chiar comercializarea de produse necorespunzătoare, inclusiv hrană pentru animale destinată vânzării către consumatori umani. În urma verificărilor, două unități comerciale au fost închise temporar pentru încălcări severe ale normelor sanitare: brutăria „Dani” și mezelăria „Rador”, situate pe traseul Pitești-Brașov.
Mezelăria a fost sancționată sever după ce inspectorii ANPC au găsit peste 600 de kilograme de carne alterată, unele produse fiind mucegăite și depozitate necorespunzător alături de altele proaspete. Mai mult, 150 de kilograme de carne congelată, despre care comercianții susțineau că erau destinate animalelor, au fost păstrate în aceleași condiții de depozitare cu produsele destinate consumului uman.
„Dacă este pentru căței, deschideți un magazin pentru animale, nu pentru oameni!”, a declarat Cristian Popescu Piedone, ordonând închiderea temporară a mezelăriei pentru o perioadă de șase luni, până când toate problemele semnalate vor fi remediate.
Controalele ANPC desfășurate în județul Argeș, în perioada 27-28 martie, au vizat multiple locații din Dedulești, Morărești, Pitești și Cotmeana. Bilanțul acțiunii include:
– 51 de procese-verbale întocmite;
– 80 de sancțiuni contravenționale aplicate, dintre care 14 amenzi în valoare totală de 300.000 de lei;
– suspendarea temporară a activității pentru patru operatori economici;
– retragerea de la comercializare a 172,7 kg de produse neconforme, în valoare de 5.456 lei.
1. SC SAN RESTAURANT SRL, punct de lucru Dedulești/Morărești, jud. Argeș – produse alimentare depozitate/păstrate în condiții improprii și/sau fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum (brânză telemea, mălai, pesmet); utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente improprii din plastic.
2. SC SIBIV RAPID 2002 SRL, punct de lucru Dedulești/Morărești, jud. Argeș – produse alimentare depozitate/păstrate în condiții improprii și/sau fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum (brânză telemea rasă); utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente improprii din plastic, porțiuni limitate de pavaj deteriorat, lipsa informațiilor despre aditivi alimentari.
3. Brutărie Patiserie Dani Pan SRL – Pitești/Argeș – spațiile utilizate pentru prestarea serviciilor sunt improprii/neigienizate, fiind folosite simultan și pentru depozitarea unor obiecte personale; aluatul prezintă impurități provenite din curățarea insuficientă a recipientelor; produsele finite oferite (pâine albă, baghetă, burek cu carne, lipii) prezintă impurități, aluat ars provenit de pe tăvile folosite la coacere care nu au fost curățate corespunzător; în spațiul de vânzare/servire pavimentul este necurațat și prezintă urme grosiere de praf, resturi alimentare, cabluri murdare; produse alimentare utilizate – margarină, depozitată necorespunzător (la 23 grade C), deși condițiile stabilite prin etichetarea produsului impun păstrarea la maxim 20 grade C; alimentele sunt depozitate în condiții improprii (produse neprelucrate termic, pregătite pentru coacere – depozitate alături de produse ambalate (cașcaval, carne tocată, cremwurști, brânză dulce); tăvile folosite pentru coacere nu sunt curățate corespunzător, prezentând straturi de arsuri în interior/exterior; pânzele pe care este așezat aluatul sunt umede, destrămate parțial, murdare și mucegăite, prezentând miros acidulat specific fermentației resturilor de aluat – amendă contravențională 80.000 lei. Prestarea serviciilor la Dani Pan SRL a fost oprită temporar, până la remedierea deficiențelor constatate de către reprezentanții ANPC.
4. SC Satbos SRL, punct de lucru Dedulești/Morărești, jud. Argeș – carne de porc (fleică, cotlet) depozitate/păstrate în condiții improprii și/sau fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum.
5. SC Comdivers SRL, punct de lucru Dedulești/Morărești, jud. Argeș – carne de porc și pui, produse lactate (cașcaval, brânză dulce), produse de panificație fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum; produse pregătite (clătite, cartofi prăjiți) depozitate în blocul alimentar pentru a fi utilizate în ziua următoare, bucăți de carne (burtă) fiartă porționată și păstrată în recipiente mici de plastic, păstrată pentru a fi ulterior utilizată la servirea ciorbei de burtă. Utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente improprii din plastic, porțiuni limitate de pavaj deteriorat, utilizare frigider și cuptor cu microunde deteriorate, uzate, cu urme grosiere de rugină și mizerie. Prestarea serviciilor la Dani Pan SRL a fost oprită temporar, până la remedierea deficiențelor constatate de către reprezentanții ANPC.
6. SC Rador A&E SRL Pitești/Argeș – unitate de desfacere produse alimentare, carne și produse din carne; produse cu modificări organoleptice fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum; spațiile frigorifice de depozitare și expunere la comercializare sunt uzate moral, deteriorate, prezintă urme grosiere de mizerie precum și sisteme de închidere (acces vitrină) improprii, improvizate. Activitatea de vânzare a fost oprită temporar până la remedierea deficiențelor constatate de către reprezentanții ANPC.
7. Motel Restaurant Waterside Retreat SRL – sat Lințești, comuna Cotmeana/jud. Argeș – în blocul alimentar au fost identificate carne de porc și pui, produse lactate (cașcaval, brânză dulce), produse de panificație fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum, produse cu data durabilității minime sau data limită de consum depășită, utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente/instrumente improprii din plastic și/sau lemn. În unitatea de cazare, în două din camerele verificate, s-a constatat existența unor urme de infiltrații de umezeală în zona plafonului/plafon cu tencuiala deteriorată, decojită, urme de praf, lipsa plaselor de țânțari la feronerie, filtrele din dotarea aparatelor de aer condiționat nu erau igienizate corespunzător, existența unei veioze cu cablul de alimentare deteriorat. Prestarea serviciilor de alimentație publică a fost oprită temporar, până la remedierea deficiențelor constatate de către reprezentanții ANPC.
Pentru situațiile descrise mai sus au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în valoare de 260.000 lei. La 4 operatori economici au fost dispuse măsuri de oprire temporară a activității până la constatarea remedierii de către comisarii ANPC.
Au fost oprite de la comercializare și/sau retrase din consum produse alimentare în cantitate de 172,7 kg, în valoare totală de 5.456 lei.
În cadrul acțiunilor finalizate la CJPC Argeș în 27/28 martie 2025 au fost întocmite 51 procese verbale de constatare a contravenției, fiind aplicate 80 sancțiuni contravenționale dintre care amenzi în valoare totală de 300.000 lei.
Cristian Popescu Piedone a transmis un mesaj clar și ferm comercianților: „Toleranță zero față de pericolele care pot ajunge în farfuriile românilor.” De asemenea, el a subliniat că verificările ANPC vor continua la nivel național și că vor fi aplicate măsuri drastice acolo unde siguranța alimentară este compromisă.