Imaginile arată îmbunătăţirile făcute la baza Yeongjeo-dong şi o nouă bază care nu era cunoscută anterior, ambele în zona de munte a Coreei de Nord, scrie news.ro. Având în vedere locaţia celor două baze, acestea sunt, cel mai probabil, locaţii de lansare pentru noile rachete cu rază lungă, inclusiv cele care pot avea arme nucleare, conform analiştilor care au vizionat imaginile. Bazele au şi o reţea de tuneluri subterane care sunt folosite pentru a depozita rachetele.
Citeşte şi Donald Trump vrea să se întâlnească din nou cu Kim Jong-Un
Departamentul Apărării din SUA a afirmat într-un comunicat: „Urmărim Coreea de Nord îndeaproape dar nu pot discuta informaţii secrete”.
„În Coreea de Nord nu are loc o dezarmare. Nu au spus niciodată că vor face acest lucru”, a scris pe Twitter Vipin Narang, un profesor de ştiinţe politice de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. „Trump trebuie să fie conştient de aceste lucruri. Nu îi pasă. Kim se preface că se dezarmează iar Trump se preface că îl crede”, a adăugat el.
În ultimele luni, Coreea de Nord a anunţat testarea unei „arme noi ultramoderne” fără să ofere detalii.
Trump a afirmat sâmbătă că speră să organizeze o a doua întâlnire cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, la începutul lui 2019, după ce în iunie 2018 cei doi s-au întâlnit în Singapore, angajându-se atunci să lucreze pentru dezarmarea peninsulei coreene.
Consilierul pe securitate naţională din SUA, John Bolton, a precizat că un al doilea summit este necesar din cauza lipsei de progres în Coreea de Nord.
Oficialii americani au insistat că statul nord-coreean trebuie să dezarmeze complet şi să permită accesul unor inspectori internaţionali înainte să fie ridicate sancţiunile contra Phenianului.