În timpul cercetărilor de la Timişoara, procurorii DIICOT au descoperit 13 femei care în schimbul unor sume de bani au acceptat să devină mame surogat.
Potrivit România TV, unele dintre ele au şi născut şi au predat bebeluşii familiilor care au donat materialul genetic. Există însă şi o situaţie specială, a unei mame surogat, care urmează să nască în curând. Astfel, anchetatorii aşteaptă naşterea acestui bebeluş, care ar putea deveni probă în dosarul traficului de ovule.
Situaţia acestui bebeluş este incertă. Mama surogat a semnat o declaraţie notarială prin care a promis că după naştere va preda bebeluşul familiei care a donat materialul genetic. Dacă nu-şi va respecta promisiunea, aceastîă femeie nu va păţi nimic din punct de vedere legal, deoarece la noi în ţară nu este reglementat statutul mamei surogat. În România este considerată mamă naturală femeia care „dă naştere”.
În această situaţie nu poate să intervină nici măcar Direcţia pentru Protecţia Copilului, decât după naşterea bebeluşului şi doar dacă acesta este în pericol. Ancheta de la Timişoara este una complexă, iar numărul persoanelor cerecetate în acest dosar este foarte mare.
Citeşte şi 12 investigaţii medicale de făcut înainte de fertilizarea in vitro