PSD nu va vota la moţiunea de cenzură. „Este sarcina opozitiei sa stranga voturile necesare”, susţine Rovana Plumb, preşedinta CN al PSD.
„Toşi cei din PSD vom fi în sală, la dezbatere, pentru că avem respect faţă de instituţia cea mai democratică, faţă de Parlament, însă este treba opoziţiei să-şi adune voturile pentru adoptarea acestui act politic. Tot Opoziţia are această răspundere, de a strânge voturile. În ceea ce ne priveşte, opţiunea noastră este foarte clară. Acest demers al Opoziţiei nu poate fi luat în calcul căci el este generator de haos şi instabilitate politică”, a spus Rovana Plumb în direct la România TV.
Preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat, joi, că partidul său nu va vota la moţiunea de cenzură, menţionând că parlamentarii UNPR nu se vor ridica din bancă.
„Cred că nu ne ridicăm din bancă, m-aţi înţeles? Eu am patentat treaba asta şi vă spun un secret, şi atunci (2012 – demiterea Guvernului Ungureanu prin moţiune de cenzură – n.r.) ţin minte că s-au supărat şi alţi şefi de stat, atunci era majoritatea la vreo 5 voturi. Dacă unul sau doi parlamentari erau răciţi, guvernul deja dădea semne… Acum e altă diferenţă. Nu, nu cred că ne ridicăm din bancă. Este o procedură, prezent, nu votez. Cel care vrea să te dărâme trebuie să-şi arate forţa atunci, la urma de vot, cam asta este”, a declarat Oprea, pentru Adevărul.
„Am spus ce fac mâine. Sunt într-o coaliţie de guvernare, sunt un om serios, sunt un om care mi-am dat cuvântul şi cred că Guvernul României este un guvern bun, din care fac şi eu parte. Fac şi eu parte dintr-o echipă. Este o problemă, în primul rând şi am spus-o întotdeauna, de bun simţ să mergi cu echipa din care faci parte şi e o echipă guvernamentală, şi la bine, şi la rău”, a mai declarat Oprea.
Moţiunea de cenzură depusă de PNL, intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”, a fost citită luni în plenul Parlamentului, dezbaterea şi votul asupra moţiunii urmând să aibă loc vineri.
Citeşte şi: PSD renunţă la mitingul de vineri
PNL are nevoie de 278 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată în Parlament (jumătate plus unu din numărul senatorilor şi deputaţilor). Liberalii sunt însă doar 174 şi mai au nevoie de încă aproape 100 de voturi. Joi este ultima zi a negocierilor, în care liberalii încearcă să atragă de partea lor câţi mai mulţi parlamentari pentru a putea da jos Guvernul Ponta.
Citeşte şi: MOŢIUNEA DE CENZURĂ: De câte voturi are PNL nevoie şi câte îi lipsesc