PSD a votat: Guvernul Dăncilă merge în Parlament pentru votul de restructurare UPDATE

Social-democraţii s-a reunit, luni, în CEx, pentru a discuta despre blocajul din Guvern, după ce Klaus Iohannis a respins cele trei propuneri de miniştri interimari. S-a decis în unanimitate să se meargă în Parlament cu un guvern restructurat.
Filip Stan
09 sept. 2019, 05:23
PSD a votat: Guvernul Dăncilă merge în Parlament pentru votul de restructurare UPDATE

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că va merge în Parlament săptămâna viitoare pentru votul de încredere. Liderul PSD a afirmat că nu a decis dacă votul va fi pentru restructurarea Guvernului sau pentru o simplă remaniere.

Viorica Dăncilă a afirmat că PSD va mai avea discuţii cu partidele parlamentare pentru susţinerea Guvernului, mai puţin cu Pro România. „Am hotărât ca săptămâna viitoare să mergem în Parlament. Am subliniat de nenumărate ori că nu ne este teamă. Vom discuta cu partidele politice să obţinem votul de încredere. Au apărut în spaţiul public multe lucruri care nu se pliază pe realitate. Vreau să subliniez că ne dorim să avem votul Parlamentului, dar în cazul în care nu obţinem acest vot Guvernul nu cade. 

Voi discuta cu toate partidele, mai puţin cu Pro România. A fost dat un vot în CEx potrivit căruia Pro România nu trebuie să intre la guvernare. Sigur, ne bucurăm dacă parlamentari de la Pro România susţin guvernul”, a declarat Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

UPDATE: Comitetul Executiv al PSD a decis, luni seară, restructurarea Guvernului. Senatorul PSD Paul Stănescu spune că dacă restructurarea Guvernului nu va trece de votul Parlamentului, atunci Executivul rămâne în actuala formulă, iar social-democraţii se vor aştepta la o moţiune de cenzură.

„Facem calcule. Se discută cu foarte mulţi parlamentari şi e posibil. Sigur nu putem fi siguri niciodată de un anumit lucru, dar e posibil”, a spus senatorul PSD.

Întrebat ce se va întâmpla dacă restructurarea nu trece de Parlament, Stănescu a spus:
„Dacă restructurarea va pica la vot, Guvernul va rămâne în forma actuală şi sigur atunci ne aşteptăm la moţiunea de cenzură, asta e tot. După cum spune şeful opoziţiei Orban sigur ne aşteptăm la moţiune de cenzură”.

Paul Stănescu a fost întrebat dacă are emoţii că Viorica Dăncilă nu intră în turul doi al alegerilor prezidenţiale, spunând că partidul se va mobiliza şi va obţine cele mai bune rezultate.

UPDATE: Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis luni seara, în unanimitate, ca Guvernul să se prezinte săptămâna viitoare în Parlament, pentru votul pe restructurare. Votul final ar urma să aibă loc miercuri, 18 septembrie. PSD va propune Parlamentului un Guvern mai suplu, cu 18 sau 19 ministere, faţă de 24 în prezent.

UPDATE: Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, în şedinţa de luni, să îl susţină în continuare pe Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului, după ce Tăriceanu a demisionat. Potrivit unor surse din cadrul şedinţei, conducerea PSD a stabilit şi o condiţie pentru Meleşcanu: să demisioneze din ALDE.

UPDATE: Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, în şedinţa de luni seara, să îl desemneze pe deputatul Valeriu Steriu în funcţia de purtător de cuvânt al partidului.

Valeriu Steriu a fost preşedinte al UNPR, formaţiunea înfiinţată de Gabriel Oprea. După fuziunea UNPR-PMP, Steriu a revenit în PSD, partid pe care îl părăsise în 2009.

UPDATE: PSD a vorbit despre nevoia de a veni cu o nouă ofertă politică în toamna acestui an şi va face acest lucru şi acum, „presat” şi de contextul actual, a afirmat, luni, Victor Negrescu, fost ministru al Afacerilor Europene, consilier al premierului Viorica Dăncilă.

„În primul rând, vom discuta cum vom asigura stabilitatea României, acest lucru presupune în primul rând să avem preşedintele Senatului, să avem un Parlament care poate funcţiona în integralitatea sa şi apoi vom discuta despre cum putem avea un guvern eficient pe mai departe”, a declarat Negrescu, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD. El a spus că premierul Viorica Dăncilă şi alţi colegi au vorbit şi în trecut despre nevoia de a veni cu o nouă formulă guvernamentală, cu noi elemente pentru oferta politică.

UPDATE: Viorica Dăncilă a ajuns, luni, la CEx PSD cu o întârziere de aproape 30 de minute. Întrebată dacă PSD are majoritate pentru votul din Parlament privind restructurarea Guvernului, Dăncilă a răspuns: „Vom încerca să creăm o majoritate”.

UPDATE: Lideri centrali ai PSD spun că se conturează în partid decizia ca premierul Viorica Dăncilă să vină în Parlament cu un Guvern restructurat înainte ca opoziția să depună moțiunea de cenzură. În PSD se discută, la ora transmiterii acestei știri, despre un vot pe restructurare săptămâna viitoare. Marțea sau miercurea viitoare sunt avansate ca variante. Social-democrații spun că ar fi găsit voturile necesare să treacă prin Parlament noua formulă guvernamentală. Deciziile oficiale se vor lua în CEX-ul de la ora 18.00. Dăncilă este de acord să ceară restructurarea dacă are garanții ferme din Parlament că mutarea va avea succes, pentru că altfel o să dea apă la moară opoziției și o să-i ușureze demersul de a da jos Guvernul.

Şedinţa CEx va începe la ora 18:00, la sediul PSD din Kiseleff. Principala temă pe agenda întâlnirii o constituie blocajul din Guvern, în contextul refuzului lui Klaus Iohannis de a numi miniştri interimari, după ce ALDE a părăsit guvernarea.

Un alt subiect pe care social-democraţii îl vor aborda luni vizează şefia Senatului, după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu. PSD a decis să îl susţină pe Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Votul în plen urmează să aibă loc marţi, 10 septembrie.

Totodată, membrii PSD vor discuta şi despre campania pentru alegerile prezidenţiale, campanie care va începe oficial pe 12 octombrie. Majoritatea candidaţilor au început deja strângerea de semnături şi şi-au amplasat corturi şi bannere cu mesaje în toată ţara.

Înainte de şedinţa Comitetului Executiv, Viorica Dăncilă şi miniştrii PSD se vor întruni în şedinţă de Guvern, începând cu ora 16:00.

Citeşte şi: Prima şedinţă de Guvern după demisia miniştrilor ALDE. Proiecte importante pe ordinea de zi

Joia trecută, preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat că forurile de conducere ale partidului vor decide dacă prim-ministrul Viorica Dăncilă va supune votului în Parlament o restructurare a Guvernului.

„Aici este decizia partidului, dar cred că trebuie să analizăm foarte atent, aşa, ca la carte, şi cum aşteaptă românii, ambele variante: ce înseamnă o remaniere, ce înseamnă o restructurare a Guvernului, pentru că lumea aşteaptă o echipă guvernamentală foarte activă, în principal. A rămas puţin timp până la finalul mandatului nostru, ca Guvern, dar eu spun că se pot face foarte multe lucruri într-un singur an. Dar e nevoie de o echipă activă, energică, determinată şi completă, mai ales”, a precizat Teodorovici.

Tot joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că respinge categoric propunerile pentru miniştrii interimari. „Criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil faţă de guvernarea României. Această criză, de care sunt vinovaţi PSD şi toţi aliaţii lor din aceşti ani, tinde să se acutizeze şi să aibă consecinţe din ce în ce mai grave, care vor fi resimţite de toţi cetăţenii. Conflictele din coaliţia de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne şi târguielile pe funcţii nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari”, a declarat şeful statului.

După ce miniştrii ALDE, cu excepţia Ramonei Mănescu, şi-au dat demisia din Guvern, premierul Viorica Dăncilă a propus interimari pentru posturile rămase vacante: pentru Ministerul Energiei – pe Nicolae Bădălău, pentru Ministerul Mediului – pe Ioan Deneş, iar la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul – pe Radu Oprea.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Zodiile care își găsesc marea dragoste începând din 23 iulie 2024. Cupidon e de partea lor
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Cum Retragerea lui Joe Biden Din Cursa Prezidențială Afectează Strategia lui Donald Trump
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!