Edilul a explicat de ce societatea de termoficare din Timişoara a intrat în insolvenţă.
„CA al Colterm a luat decizia să ceară procedura de insolvenţă. Este o decizie pentru a continua activitatea serviciului public. Colterm a încercat numeroase variante, negocieri cu diverşi creditori, dar în contextul actual, atât pentru CA cât şi pentru administraţia locală, reorganizarea companiei prin procedura de insolvenţă este singura variantă şi este necesară.
Noi credem că sistemul de termoficare din Timişoara are un viitor şi de aceea apelăm la protecţia insolvenţei, pentru a putea asigura furnizarea apei calde nu doar în această iarnă, ci şi pe termen lung”, a afirmat Dominic Fritz, conform Agerpres.
Primarul Timişoarei a explicat că insolvenţa este o modalitate de salvare a companiilor. Astfel, datoriile istorice de peste 320.000.000 de lei ale Colterm vor fi blocate la nivelul actual.
„Totodată, nu mai cresc penalităţile de întârziere şi se suspendă toate încercările de executare silită, de recuperare de creanţe demarate împotriva Colterm pentru datoriile istorice”, a afirmat Dominic Fritz, potrivit sursei citate.
Săptămâna trecută, Dominic Fritz a afirmat că de la începutul anului, preţul gazului „a explodat” şi nimeni nu poate face faţă singur, nici societatea din subordine, Colterm, şi a cerut „o soluţie naţională”.
Edilul a justificat că este important să înţelegem în ce situaţie suntem şi că doar într-o săptămână preţul gazului a crescut de la 550 de lei la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori.
Fritz a explicat atunci că de aproape doi ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi şi cu plata în avans, din cauza celor 70.000.000 de lei „acumulaţi ca datorie în ultimii ani”.
Potrivit primarului, într-un scenariu normal, Colterm era anul acesta pe o direcţie de redresare.