Asociaţiile pentru protecţia mediului şi experţii protestează, însă, împotriva modificării ordonanţei şi cer menţinerea avizului administratorului/custodelui drept obligatoriu.
Dacă ordonanţa va fi modificată, se va anihila rolul consiliilor ştiinţifice ale parcurilor. Acestea sunt alcătuite din specialişti din mai multe domenii, precum geologi, ecologi, arhitecţi şi biologi, şi au reuşit să blocheze sute de proiecte care ar fi dăunat grav mediului, precum defrişări sau captări neecologice ale râurilor.
„Prima dintre modificări se referă la avizul pe care administratorii și custozii ariilor protejate (ONG-uri de mediu și alte tipuri de organizații) îl emit firmelor care doresc să se extindă în ariile naturale protejate. Acum, acest aviz este obligatoriu, iar pentru afacerile care ar putea afecta semnificativ mediul, există posibilitatea stopării. Noile prevederi îl transformă într-un aviz CONSULTATIV, de care nu se va mai ține cont. Acest lucru înseamnă că un funcționar ministerial poate decide dacă ultimele rezervații din România devin teritoriu de joacă pentru afaceriști sau rămân teritoriu pentru speciile de plante, păsări și animale protejate din țară”, transmite Societatea Ornitologică Română (SOR) într-un comunicat de presă.
„A doua modificare se referă la desființarea Ariilor Naturale Protejate, iar cele două cuvinte incriminate sunt … „în parte”. Dacă o mică parte dintr-o Arie Naturală Protejată a fost afectată de un factor extern și își pierde valoarea naturală, atunci întreaga arie poate fi desființată. Culmea, printr-o decizie politică, nu una a specialiștilor în biologie. Ca ipoteză: o deversare „accidentală” de petrol într-un lac dintr-o rezervație naturală poate duce la anularea statutului de rezervație pentru întregul teritoriu. Lacul, pădurea, animalele de acolo, toate vor rămâne la cheremul unui viitor investitor care va putea profita de ridicarea statutului de Arie Naturală Protejată”, mai transmite SOR.
Prin urmare, Societatea Ornitologică Română protestează la adresa acestor prevederi și îi solicită în mod oficial ministrului Rovana Plumb să anuleze procedura de modificare a OUG 57/2007.
Află mai multe aici Ariile protejate din România, în pericol: Avizul experţilor va deveni consultativ, şi nu obligatoriu