„Am hotărât să întocmim o adresă prin care să-i solicităm preşedintelui Klaus Iohannis să ceară în CSAT desecretizarea documentelor din Revoluţie, pentru că până acum a existat desecretizare doar a jurnalelor de luptă ale unităţilor militare, dar există şi înregistrări, fotografii, tot felul de alte documente, care au rămas secrete’, a afirmat, sâmbătă, Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
Membrii PMCE prezenţi la întâlnirea de la Timişoara au discutat în special despre instituirea unui tribunal penal internaţional pentru crimele comunismului, iniţiativă despre care Societatea Timişoara a mai amintit şi în urmă cu un an.
Platforma Memoriei şi a Conştiinţei Europene este o organizaţie internaţională nonguvernamentală nonprofit, care reuneşte 51 de instituţii şi organizaţii publice şi private din 18 ţări, active în cercetare, documentare, conştientizarea şi educaţia cetăţenilor europeni cu privire la regimurile totalitare din Europa secolului XX.
Iniţiativa este menită să analizeze trecutul totalitar şi s-a născut în 14 octombrie 2011, la Praga, când a fost semnat actul de înfiinţare a Platformei, în prezenţa premierilor Republicii Cehe, Ungariei şi Poloniei, în perioada în care europarlamentarul Tokes Laszlo era vicepreşedinte al Parlamentului European.
Platforma a propus către Organizaţia Naţiunilor Unite, cu doi ani în urmă, înfiinţarea unui tribunal penal care să judece crimele împotriva omenirii comise de regimurile politice din ţările foste comuniste.