„Autoritatea Feroviară Română este în subordinea Ministerului Transporturilor și atunci riscă să aibă un comportament subiectiv față de operatorii feroviari. Credem că un for de supraveghere precum AFER trebuie să fie independent, lipsit de orice formă de subordonare ca să poată să-și facă treaba în mod nediscreționar. Ministerul Transporturilor se implică în mod vădit în favorizarea companiilor de stat, în dezvoltarea afacerilor acestora și este frustrant atunci când operatorii feroviari constată că ei trebuie nu doar să facă concurență companiilor de stat, ci și întregului aparat de stat reprezentat de Ministerul Transporturilor„, a spus președintele Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din România, Vlad Nichita.
Organizația solicită ca Autoritatea Feroviară să devină independentă și autonomă în raport cu Ministerul Transporturilor, tocmai pentru a se asigura că „arbitrul” este imparțial și le cere „cu fermitate” reprezentanților Ministerului Transporturilor să lase competiția economică liberă, guvernată doar de principiile pieței și nu de ingerințe politice.
În opinia societăților feroviare private din România, mediul concurențial este viciat și dezechilibrat în favoarea companiilor de stat, acest lucru aducând prejudicii economiei românești, deoarece productivitatea sectorului privat este afectată, putându-se încasa mai mult de pe urma lor, iar pe de altă parte pentru că societățile de stat nu își plătesc datoriile.
„Suntem nemulțumiți și de faptul că societățile feroviare sunt nevoite să subvenționeze concurența din sectorul auto în condițiile în care supra-acciza de 7 eurocenți se aplică și la motorina folosită pe calea ferată și doar transportatorii rutieri o recuperează parțial„, afirmă reprezentanții societăților feroviare private.