Duminică consideră că votul exprimat nu reprezintă un „vot pentru PSD, PNL sau USR”, ci un „vot pentru Europa reală, cea a bunăstării și libertății”, dar și un „NU extremismului”.
„Şi, totuşi, se putea mult mai rău! E doar o bătălie câştigată. Încă din sondajele pe care le-am coordonat în 2020 vedeam că 30% din populaţia României are viziuni extremiste. Alţii 40% erau profund orientaţi către valorile europene şi UE. Diferenţa de 30% erau ambivalenţi. De data asta, ambivalenţii au reuşit să găsească argumente pentru a vota Europa”, a scris sociologul pe pagina sa de Facebook, adăugând că rezultatele reflectă o alegere favorabilă valorilor europene, dar că nu reprezintă un punct de cotitură definitiv în procesul democratic din România.
Duminică a subliniat că acest vot nu poate fi considerat o victorie definitivă și a avertizat asupra provocărilor viitoare.
„Peste 4 ani riscăm să re-ajungem în groapa umanităţii”, a spus sociologul, anticipând o perioadă de crize politice și economice care vor afecta profund societatea românească.
„Numărul dezamăgirilor va crește, şi la fel se va întâmpla şi cu pauperii. Liderii politici nu par pregătiţi să audă vocea poporului şi clasa politică este tot nereformată. Mişcările suveraniste vor continua să catalizeze nemulţumirile”, a avertizat Gelu Duminică.
Sociologul consideră că mișcările suveraniste vor continua să prezinte „soluții” pentru nemulțumirile populare, iar mulți dintre cei care le-au respins până acum ar putea să le adopte în viitor.
„Şi mulţi dintre cei care i-au amendat ieri (n. red. duminică, 1 decembrie), îi vor crede”, a spus Duminică, adăugând că semnalul clar este că „clasa politică este obligată să se reformeze”.
De asemenea, el a subliniat că „societatea civilă trebuie să-şi accelereze munca pentru democratizare”, avertizând că, dacă nu se vor face aceste schimbări, România riscă să regreseze și să piardă oportunitățile de dezvoltare.