Scorul pe care l-ar înregistra PNL în sondaje este conjunctural, datorat în principal accederii la guvernare a PNL, dar și câștigării prezidențialelor de către Klaus Iohannis. Practic, președintele României este locomotiva electorală a partidului.
„Ca de fiecare dată după alegeri, climatul general de opinie se bucură de o îmbunătățire bruscă și semnificativă”, explică Mirel Palada, coordonatorul Sociopol. „Efectul este specific momentului post-electoral și mai ales victoriilor clare, cînd lumea se detensionează, societatea se grupează în spatele învingătorului (efectul bandwagon), iar mesajele nu mai sunt atât de critice. În plus, oamenii suferă de epuizare comunicațională, tinzând să acorde importanță mai redusă politicii și să fie mai îngăduitori cu acțiunile celor aflați la putere. De remarcat că, totuși, nivelul de pace socială este substanțial mai scăzut decît cel identificat după prima victorie a lui Iohannis din 2014 și mai redus chiar și decât cel de după a doua victorie a lui Băsescu, în 2009”, mai spune Palada.
Acest lucru ar trebui să ne dea de gândit, mai ales că după așa-numita lună de miere, începe eroziunea la guvernare. „În ultima perioadă, avem de-a face cu evaluări preponderent critice la adresa premierilor. Nivelul net de satisfacție la adresa activității acestora a fost mai tot timpul negativ, culminând cu mandatul lui Dăncilă, cînd nivelul net a fost cel mai negativ din ultima perioadă, în jur de minus 40 de puncte procentuale. În seria de premieri recenți, de la Boc și Ponta încoace, Orban beneficiază de unul din cele slabe salturi la încredere de început de mandat. Spre comparație, Ponta a sărit la 50%, Boc la 40%, Cioloș și Grindeanu la 35%. După ce a ajuns în funcție, Orban tinde spre 25%, asemănător cu începutul mandatului lui Tudose. Doar Viorica Dăncilă a avut parte de bonus la început de mandat mai slab decît Orban (15%)”, mai spune Mirel Palada.
De asemenea, liberalii ar trebui să fie atenți la nivelul general de neîncredere din societate. Astfel, la finalul anului 2019, românii cred că țara se îndreaptă într-o direcție bună în proporție de 35%, iar 47% consideră că țara merge într-o direcție greșită. Prin comparație, în 2014 după alegerile prezidențiale 55% dintre români considerau că țara merge într-o direcție bună, conform unui sondaj IRES.
Varianta politică ideală pentru PNL ar fi alegerile anticipate, care să le consolideze poziția obținută prin preluarea guvernării și rezultatele de la prezidențiale. Poziția din parlament ar trebui întărită înainte de erodarea semnificativă a guvernării.
Citește și: