„Într-un mod raţional, calm şi lucid, se va acţiona pentru a limita reintrarea României în spirala morţii: zgomot politic, creşterea CDS – urilor şi a riscului de ţară, mărirea costului refinanţării datoriei publice scadente şi a deficitului bugetar, deprecierea bruscă a cursului de schimb şi întârzierea relansării economice”, a afirmat Cristian Socol.
Potrivit acestuia, Guvernul îşi va îndeplini toate angajamentele convenite cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Socol menţionează că România şi-a respectat ţinta principală a acordului preventiv, respectiv reducerea deficitului bugetar efectiv de la 4,1% din PIB în 2011 la 2,5% din PIB în 2013.
„Deficitul bugetar structural se va reduce aproape la jumătate, ajungând la 1% din PIB în 2015, respectându-se angajamentele luate de România prin Tratatul Fiscal. Vom atinge ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB în 2014 pe baza unei consolidări fiscal echitabile. Se vor implementa noi măsuri de protecţie socială pentru grupurile vulnerabile. Vom continua eforturile de consolidare a stabilităţii macroeconomice şi mărirea potenţialului economiei româneşti”, detaliază consilierul primului-ministru.
Socol mai arată că România se împrumută azi mai ieftin decât Italia sau Spania.
„România este securizată, consolidând bufferul (rezerva financiară – n.r.) din Trezorerie la 5 luni de acoperire a necesarului de finanţare. Încrederea investitorilor interni şi externi se vede în reducerea randamentelor la emisiunile interne şi externe de obligaţiuni la minime istorice. Riscul de default al României a scăzut la jumătate faţă de anul trecut. România este mai puţin riscantă decât Portugalia, Spania, Italia, Slovenia şi Ungaria”, subliniază el.