America lovită de China. De această dată, chiar și Donald Trump pare luat prin surprindere de amploarea efectelor. Deși în discursul său politic preşedintele SUA a dat vina pe comerțul liber pentru declinul industriei manufacturiere americane, analiștii economici susțin că, în realitate, problema a fost viteza uriașă cu care s-au produs schimbările economice, nu schimbul comercial în sine, se arată într-o analiză realizată de ziare.com.
Atunci când Congresul SUA a aprobat, la începutul anilor 2000, normalizarea relațiilor comerciale cu China, producătorii americani se așteptau la un val de mărfuri ieftine. În perioada 1999–2005, importurile din China aproape s-au triplat, punând o presiune uriașă pe fabricile americane, care nu puteau concura cu costurile reduse și standardele mai relaxate ale producției chineze. Acest fenomen, cunoscut drept „șocul Chinei”, a dus la pierderea a milioane de locuri de muncă în SUA, afectând profund comunități întregi, de la Michigan la Mississippi.
Pentru Donald Trump și susținătorii săi, această situație a fost dovada clară a eșecurilor din politica comercială impusă de America. Tarifele impuse de el au fost gândite ca soluție pentru a opri această pierdere, iar recent, a crescut și mai mult taxele pentru importurile din China, cu peste 100%, în ciuda suspendării temporare a tarifelor asupra altor parteneri comerciali.
Economiștii avertizează însă că o astfel de măsură bruscă ar putea agrava problemele. Potrivit acestora, nu revenirea în forță a tarifelor este cheia, ci o adaptare mai lentă și inteligentă la realitățile economiei globale.
„În ultimii 20 de ani am tot auzit despre șocul chinezesc și despre cât de brutal a fost și cum oamenii nu se pot adapta”, a declarat Scott Lincicome, economist comercial la Institutul Cato, o organizație de cercetare independentă, care a adăugat: „Și în cele din urmă, după ce majoritatea țărilor au trecut peste, acum avem din nou un șoc”.
„Piețele muncii se adaptează de-a lungul generațiilor”, a spus David Autor, un economist la MIT. Dar Donald Trump încearcă să inverseze situația în doar câteva luni. Noile sale tarife vizează aproape toate produsele importate din întreaga lume și, chiar dacă unele au fost amânate sub presiunea piețelor, impactul lor riscă un nou val de dezechilibre economice.