Sodoma și Gomora, adevărul istoric care spulberă legenda. Ce omite Cartea Sfântă să spună despre moralitatea lui Lot

Mitul biblic "Sodoma și Gomora" este descris în Vechiul Testatment ca fiind răzbunarea Divinității asupra oamenilor lipsiți de moralitate din cele două orașe antice. Experții au dezbătut legenda și au reușit să localizeze una dintre cetăți și să determine fenomenele care au dus la distrugerea de proporții apocaliptice a celor două orașe.
Ruxandra Rădulescu
17 nov. 2021, 15:35
Sodoma și Gomora, adevărul istoric care spulberă legenda. Ce omite Cartea Sfântă să spună despre moralitatea lui Lot

Sodoma și Gomora. Legenda celor două orașe asupra cărora Divinitatea trimite nori de „foc și pucioasă” pentru a-i pedepsi pe locuitorii lipsiți de moralitate, este unul dintre cele mai cunoscute mituri din Biblia ebraică.

Povestea cetăților Sodoma și Gomora este descrisă în Biblie, în Quoran și menționată în Noul Testament, astfel învățăturile acestui mit stă la baza celor trei mari religii ale lumii, iudaism, creștinism și islamism.

Biblia iudaică povestește în Cartea Genezei cum Dumnezeu îi dezvăluie lui Avraam că Sodoma și Gomora vor fi distruse pentru păcatele lor grave (18:20).

Avraam pledează pentru viețile oamenilor drepți care trăiesc acolo, în special pentru viața nepotului său, Lot, și a familiei sale. Avraam pare să negocieze cu Dumnezeu pentru salvarea cetățenilor onești din cele două orașe.

Dumnezeu este mai întâi de acord să cruțe orașele dacă pot fi găsiți 50 de oameni drepți, iar în cele din urmă, pactul este stabilit doar pentru 10 oameni drepți din cele două cetăți (18:23–32).

Divinitatea trimite doi îngeri cu înfățișare umană lui Lot în Sodoma, însă cele două entități sfinte sunt întâmpinate de o mulțime ticăloșită care cere „nou veniți”.

Lot oferă gloatei pe fiicele sale în schimb, dar acest lucru nu face decât să înfurie și mai mult mulțimea, care este apoi orbită de oaspeții angelici (19:1–11).

Găsind doar pe Lot și familia ca fiind singurii oameni „virtuoși” dintre locuitori, îngerii îl avertizează pe Lot să evacueze rapid orașul și să nu se uite în urmă. În timp ce Lot și familia sa fug de distrugere, soția acestuia se uită înapoi către oraș și este transformată într-un stâlp de sare (19:12–29).

Sodoma și Gomora, detaliile care arată adevăratul motiv al distrugerii divine abătute asupra orașelor

Natura exactă a răutății blestemate a orașelor a fost subiect de dezbatere pentru istorici, oameni de știință și psihologi.

În mod tradițional, legenda orașelor Sodoma și Gomora a fost folosită de-a lungul vremii ca un pretext pentru a desemna homosexualitatea ca un păcat.

O lectura mai atentă a textului scoate la iveală câteva aspecte legate de moralitatea decăzută a locuitorilor, ce nu au de-a face neapărat cu orientarea sexuală, ci mai degrabă cu un act sexual neconsimțit și violența sălbatică.

Mulțimea de oameni care abordează îngerii îi spune lui Lot: „Unde sunt oamenii care au venit la tine în seara asta?  Adu-i la noi ca să îi cunoaștem” (Geneza 19:5). Acest lucru a fost mult timp interpretat ca o „cunoaștere carnală” și mulți cred că homosexualitatea larg răspândită a locuitorilor este cea care câștigă distrugerea lor.

Totuși alte referințe biblice la Sodoma și Gomora, inclusiv Iuda 1:7, pun accent mai degrabă pe imoralitatea violentă descrisă ca „pofta nefirească”, și „lucruri abominabile”.

Lot, personajul biblic, influențat de Sodoma, orașul blestemat

Experții în studii comportamentale atrag atenția și asupra atitudinii lui Lot în această situație care își oferă propriile fiice, aflate la vârste fecioriei, pentru a fi supuse abuzurilor mulțimii. Psihologii atrag atenția a unei mentalități viciate din partea lui Lot, care alege să-și sacrifice propriile copile, deși Divinitatea nu-i ceruse această jertfă. Concluzia pishologilor și a sociologilor este că și Lot era influențat de imoralitatea și sadismul locuitorilor din Sodoma.

Studiile moderne, în special în iudaism și anumite ramuri ale creștinismului, au sugerat că lipsa oricărui reper moral al locuitorilor și comportamentul de o violență extremă îl jignește pe Dumnezeu și nu homosexualitatea.

Conform acestui punct de vedere, cererile mulțimii de a „abuza” oaspeții angelici dezvăluie agresivitatea adânc înrădăcinată a locuitorilor din Sodoma și este menită a fi în contrast izbitor cu ospitalitatea plină de har oferită acelor străini atât de Avraam, cât și de Lot.

Într-adevăr, Avraam și Lot i-au primit cu generozitate și i-au hrănit pe străinii angelici, Avraam cu un vițel ales special pregătit (18:7–8) și Lot cu un ospăț și o invitație la odihnă pentru noapte (19:2–3). Pentru a susține această afirmație, unii citează cuvintele lui Isus din Matei 10:14–15.

„Dacă cineva nu vă va primi sau nu vă va asculta cuvintele, scuturați-vă de praful de pe picioare când părăsiți casa sau orașul respectiv. Adevărat vă spun că va fi mai bine pentru țara Sodomei și Gomora în ziua judecății decât pentru acea cetate”

Aici, Hristos sugerează că păcatul grav al Sodomei și Gomorei și al oricăror orașe care îi refuză pe ucenicii Săi este cel al „lipsei de ospitalitate”, înțeleasă ca un refuz al învățăturii mesianice, prezentă și în alte religii dinaintea creștinismului, cum ar fi budismul. În Ezechiel 16:49 este menționat refuzul locuitorilor de a avea grijă de cei săraci în ciuda prosperității lor, ceea ce este considerat o dovadă în plus că homosexualitatea nu este cauza condamnării lor, notează britanica.com.

Sodoma și Gomora, localizate în zona Mării Moarte. Dovada care ar confirmă existența uneia dintre cetăți

Sodoma și Gomora sunt probabil situate în apropierea apelor puțin adânci de la sud de Al-Lisān, o fostă peninsulă din partea centrală a Mării Moarte din Israel, care acum separă complet bazinele de nord și de sud ale mării.

Sodoma și Gomora se presupune că au fost distruse în jurul anului 1900 î.Hr. de un cutremur în zona Mării Moarte a Sistemului de Rift din Africa de Est, unde există o o ruptură geologică care se extinde spre sud de la valea râului Iordan în Israel până la sistemul râului Zambezi din estul Africii.

Dovezile arheologice indică faptul că zona a fost cândva fertilă, în epoca bronzului mijlociu (c. 2000–c. 1550 î.Hr.), cu apă dulce care curgea în Marea Moartă în cantități suficiente pentru a susține agricultura. Din cauza pământului fertil, Lot a ales zona cetăților din Valea Siddim (Marea Sărată sau Marea Moartă) pentru a-și pășuna turmele. Atunci când s-a produs distrugerea catastrofală, petrolul și gazele existente în zonă au contribuit probabil crearea unei atmosfere de „foc și pucioasă”.

Har Sedom (în arabă: Jabal Usdum), sau Muntele Sodoma, la capătul de sud-vest al mării, reflectă numele Sodomei. Actualul sit industrial din Sedom, Israel, pe malul Mării Moarte, este situat lângă presupusul sit Sodoma și Gomora.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE. S-a AFLAT TOTUL despre CANDIDATURA lui Crin Antonescu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!