Un medic din cadrul Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iasi a fost surprins de camerele video intr-un moment in care refuza sa recolteze probe biologice unui sofer adus la brat de politisti dupa ce a fost prins beat la volan. Filmarea a fost realizata chiar de catre politistii rutieri, care erau stresati de faptul ca alcoolemia soferului ar putea scadea in asa fel incat sa se micsoreze si eventuala pedeapsa legala luata in cazul sau.
Medicul care era de garda la acea ora, Mihaela Dumea, le-ar fi transmis oamenilor legii ca nu se va ocupa ea de aceasta procedura si sa astepte ca recoltarea de probe biologice sa se faca in urmatoarea tura de munca.
„La ora 07:00 dimineata am ajuns la UPU Sfantul Spiridon pentru a i se recolta probe biologice unui conducator auto. Pe tura de noapte era atunci medicul Dumea Mihaela, iar dumneaei nu voia sa recolteze probele biologice. Am asteptat la usa aproape 30 de minute si apoi a iesit si ne-a spus ca nu vrea sa recolteze ea, ci sa asteptam sa se schimbe tura de dimineata. Problema era ca la acea ora nu existau cazuri medicale urgente, as fi inteles daca era ocupat medicul, dar sala era aproape goala. I-am transmis doamnei ca putem fi trasi la raspundere pentru favorizarea faptuitorului, iar ea spune ca n-are ce sa raspunda nimanui si ca nu se grabeste. Pana la urma, la 07:40, a venit medicul din tura de dimineata si a facut recoltarea de probe biologice”, povesteste un politist rutier din Iasi.
Potrivit bzi.ro, politistii rutieri sustin ca astfel de cazuri se intampla foarte des, uneori fiind nevoiti sa astepte cu orele pentru o astfel de procedura simpla, iar asta vine automat in avantajul infractorului, a carui alcoolemie scade foarte mult in acest timp.
In urma acestui incident care a avut loc pe data de 26 martie, pe numele medicului Mihaela Dumea a fost depusa o plangere pentru favorizarea faptuitorului. Reprezentantii Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iasi sustin insa ca, pe tura de noapte din data de 25-26 martie, au existat numeroase cazuri medicale urgente, iar acestea au intotdeauna prioritate in fata recoltarilor de probe biologice.