Bărbatul prins la volan de polițiști a fost depistat cu o alcoolemie de 3,34 mg/l. Verdictul etilotestului a fost postat în social media și a atras numeroase reacții.
„A doua zi de Paște 2022. Ce părere aveți despre valoarea prezentată? Noi spunem că este o valoare demnă de stat ‘prin curte’, nu la volanul unui autovehicul”, au notat polițiștii internauți.
Unii cetățeni s-au revoltat, alții au reacționat într-o manieră mai relaxată și au făcut haz de necaz.
„Un miracol de Paște. La valoarea aia unii sunt în comă”;
„Faceți legislație mai dură, pentru ca cetățenii ăștia model să facă pușcărie, fără drept de apel! Altfel, postările astea sunt lamentări inutile”;
„Omul era în spiritul sărbătorilor, voi l-ați tulburat, nu e corect! La un așa rezultat, mă mir că nu era în comă și încă putea să se urce la volan. Mai mișcă?”;
„Îi iese 7 la mie în sânge. Unii sunt după 6 în comă alcoolică. Se pare că are antrenament omul”;
„Eu cred că este o valoare bună și ar trebui felicitat că a mai găsit autoturismul parcat după cât a turnat în el. Cât despre condus… Ar trebui anulat permisul, fără drept de a mai obține altul pentru vreo 10 ani, dar nu cred că există legislație”, sunt doar o parte a comentariilor internauților, la postarea Poliției Române.
Conform studiilor, orice cantitate de alcool poate să ducă la afectarea abilităţii de a conduce autovehicule. Alcoolul afectează reacţiile, încetineşte reflexele, dimunează coordonarea motrică şi îl face pe şofer să subestimeze pericolele.
Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare devine o problemă penală. O alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (de la 21 la 50 de puncte de penalizare), plus suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
Conform legislației din Romania, la șoferii cu alcoolemie egală sau mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat (deci minim 0,80 mg/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.
Alcoolemia din sânge se poate măsura în respirație, probe de sânge sau urină. În trafic este utilizat etilotesul, proba recoltată prin respirație, pentru că oferă un rezultat foarte rapid.