RCA 2014: Răspunderea civilă auto (RCA) se încheie pe şase luni sau pe un an la orice asigurator autorizat, scrie cugetliber.ro. Firmele de asigurări, însă, au majorat substanţial preţul poliţelor RCA faţă de anii trecuţi. Aceste majorări se observă cu precădere în cazul tinerilor şoferi, pentru că riscul de accidente creşte. La polul opus, se situează şoferii de peste 40 de ani, care au anumite beneficii, iar preţurile sunt semnificativ mai mici, uneori chiar şi de zece ori, faţă de categoria şoferilor tineri.
Citeşte şi Scandal URIAŞ pe piaţa asigurărilor auto: „E UN DEZASTRU!”. Şoferii au cel mai mult de pierdut
O simplă simulare online de preţuri pentru asigurări scoate la iveală detalii incredibile. Pentru o Dacia cu motor de 1,6, benzină de 75 kW, o persoană de 22 de ani, din Constanţa, va plăti, în cel mai ieftin caz, nu mai puţin de 2.200 lei pe un an (City), în timp ce cea mai scumpă variantă de asigurare depăşeşte 4.000 lei (Allianz).
Folosind aceeaşi maşină şi aceeaşi motorizare, o persoană în vârstă de 35 de ani va plăti, pentru o poliţă RCA încheiată pe un an, 600 lei (Astra), în timp ce cea mai scumpă asigurare costă 1.400 lei (Allianz).
Folosind aceeaşi metodă de calcul, o altă persoană, de această dată în vârstă de 50 de ani, va plăti în cel mai bun caz, 500 lei (City), iar cea mai scumpă asigurare este de 1.080 lei (Asirom).
Citeşte şi RCA ieftin. Unde găseşti cele mai ieftine poliţe de asigurări auto obligatorii
Dacă, însă, aceeaşi simulare o efectuăm în cazul şoferului domiciliat în alt judeţ (Vrancea), aflăm că şoferul de 22 de ani va plăti, în cel mai ieftin caz, 1.500 lei, iar în cazul judeţului Arad, acelaşi şofer va plăti pentru o poliţă RCA 1.800 lei.
În ceea ce-i priveşte pe şoferii de 35 de ani, în judeţul Vrancea, şoferii plătesc 370 lei pentru o asigurare, iar în judeţul Arad, se plăteşte 350 lei pentru un RCA încheiat pe un an. Iar exemplele pot continua.
„Campioană” la aglomeraţie
Incidenţa daunelor diferă în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi vârsta şoferului, gradul de aglomeraţie sau localitatea în care îşi desfăşoară activitatea.
„Dinamica numărului accidentelor rutiere este influenţată atât de factori obiectivi, cât şi de factori subiectivi. Unul dintre factorii obiectivi este, bineînţeles, locul producerii accidentului, caracterizat de anume valori de trafic. Judeţul Constanţa este între primele trei judeţe relativ la valorile de trafic, alături de Bucureşti şi Prahova, situându-se tot între primele trei şi ca număr de accidente de circulaţie. Factorul subiectiv este cel uman, caracterizat în principal de vârstă, îndemânare în conducere etc. De multe ori, vârsta conducătorului auto sau data obţinerii permisului de conducere garantează o anume experienţă în conducere. Accidentele produse de conducătorii auto tineri au drept cauze frecvente fie viteza excesivă, fie neasigurarea corespunzătoare la efectuarea manevrelor”, precizează inspectorul principal George Munteanu, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa.