Avocatul Andreea Dana Fodor a explicat, pentru avocatnet.ro, că agentul constatator nu are obligația de a arăta şoferului sancționat filmarea din care rezultă încălcarea legii. Cu toate acestea, şoferii pot avea acces pe aceste imagini odată cu formularea unei plângeri contravenționale.
Potrivit OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, “împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”.
Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a avut loc încălcarea legii și suspendă executarea măsurilor aplicate.
Avocatul mai explică şi că Ordonanţa de Guvern nr. 2/2001 stabilește că şoferul poate fi amendat în șase luni de la data săvârșirii faptei, iar comunicarea trebuie realizată în două luni de la data aplicării sancțiunii.
Cu alte cuvinte, termenul maxim în care poate fi amendat un şofer prins de radar cu viteză peste medie este de opt luni de la săvârșirea faptei, iar el trebuie înştiinţa de amendă în maximum două luni de la emiterea ei.