Pe lângă obligaţia de a echipa automobilele cu anvelope de iarnă, şoferii români trebuie să fie atenţi să aibă în maşină şi alte accesorii. Legea cere șoferilor să aibă în portbagaj un săculeț de nisip și o lopată pentru deszăpezire, în cazul în care este necesar.
Cei care sunt opriți în trafic și nu au aceste accesorii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte. Șoferii pot fi sancționați cu o amendă de 2.900 de lei, conform legii în vigoare din data de 26 ianuarie 2023.
De asemenea, polițiștii rutieri au dreptul să rețină certificatul de înmatriculare al mașinii, oferind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Potrivit prevederilor legislative din Codul Rutier, nu există o dată limită până la care șoferii din România trebuie să monteze anvelopele de iarnă la autoturismele lor. Legea impune ca atunci când se circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, indiferent de anotimp.
Titi Aur îi îndeamnă pe șoferi să nu se bucură la câțiva bani economisiți după achiziționarea anvelopelor a mâna a doua, pentru că această ”afacere” îi poate costa viața.
”Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderență când este abia fabricat. Cu fiecare minut care trece, el devine mai puțin aderent. Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) și 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderență scăzută. Cauciucul îmbătrânește cu timpul și se uzează”, a declarat Titi Aur, potrivit dcnews.ro.