Şoferii continuă protestele în benzinării. Preţurile mari ale carburanţilor i-au făcut pe români să blocheze pompele.
Şoferii au alimentat cu sume simbolice în mai multe benzinării din ţară. În Galaţi, de exemplu, niciun bon nu a depăşit doi lei.
”Aia e, un leu şi doi bani!Doar s-o pornesc, apoi o împing!”, a spus un bărbat.
Un alt şofer a alimentat doar de un leu, iar un tânăr nu s-a îndurat să alimenteze mai mult de 92 de bani.
Alţi şoferi şi-au făcut strategii.
”Pun de un leu, maxim un leu şi plătesc cu cardul, să le ia şi comision. Să vadă şi ei ce înseamnă să iei bani puţini şi să plăteşti şi dări la stat.”, a spus unul dintre şoferi.
La fel au protestat şi şoferii din Iaşi şi din Piteşti.
”Preţurile au explodat! Cât te costă să faci un plin la maşină? 650 de lei. Înainte costa 450″.
Analiştii economici sunt de părere că preţurile carburanţilor vor continua să crească.
„Eu cred că există o perspectivă destul de apropiată să vedem în aceste luni de vară litrul de carburant depăşind pragul psihologic de 10 lei per litru”, spune Adrian Măniuţiu, analist economic, potrivit ObservatorNews.ro.
„Cel mai mare câştigător e statul. Tot statul ar putea să fie cel care să dea primul exemplu. Aş putea să vin mâine să zic – domnule, TVA-ul în loc de 19% să fie 10%. Şi iată cum a scăzut din start cu 10% preţul”, este de părere Dumitru Chisăliţă, expert în energie.
Nicolae Ciucă a cerut explicaţii miniştrilor Energiei şi Finanţelor privind creşterile preţurilor la carburanţă.
„Cer ministerului Energiei şi Ministerului Finanţelor să verifice elementele de preţ la carburanţi, să avem o decizie la nivelul guvernului privind modul in care s -a ajuns la acest nivel al preţului la carburanţi”, a declarat premierul.
Un litru de benzină a ajuns să coste peste 8 lei, iar motorina peste 9 lei. La sfârşitul lunii se anunţă un protest general în toată ţara, organizat pe Facebook. Peste 180 de mii de persoane au spus pe reţeaua de socializare că sunt interesate şi aproape 60 de mii au menţionat că vor participa.