Senatul a adoptat astăzi o propunere legislativă care prevede scutiri de taxe pentru şoferii de TIR şi de autocar. Mai mulţi parlamentari PSD au depus acest proiect ce prevede scurtirea de impozitul pe venit şi reducerea cu 3,75% a contribuţiei la asigurările sociale până în 2028.
Pentru această propunere legislativă au votat 83 de senatori, iar împotriva ei au votat 11 senatori, în timp ce 30 s-au abţinut.
Iniţiatorii proiectului au arătat, în expunerea de motive, că sectorul transporturilor nu a beneficiat până acum de facilităţi, cu toate că atât România, cât şi alte ţări din Europa se confruntă cu un deficit de şoferi profesionişti.
„Șoferii profesioniști din România se formează în țară noastră, în întreprinderile de la noi și migrează spre țările din vestul UE, pentru salarii mai mari. Totodată, aceeași mare problemă, a deficitului de conducători auto profesioniști, este semnalată și în țara noastră, aceasta nefiind una nouă. Conducătorii auto pleacă din țară din cauza salariilor mici, iar întreprinderile nu au capacitatea financiară de a mări salariile, cu taxele aferente”, se arată în expunera de motive.
În România este un deficit de aproximativ 45.000 de şoferi profesionişti şi un „un număr considerabil de vatmani”, operatorii de transport fiind nevoiţi să ţină în garaje în jur de 10-15% dintre vehicule.
„O primă măsură de facilitare și de suport care trebuie și poate fi acordată este modificarea legislativă care propune ca, asemenea persoanelor care lucrează în industria IT, și șoferii profesioniști din România să beneficieze de subvenționarea impozitului pe venit”, se mai arată în expunerea de motive.
Conform actului normativ, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice angajate cu contract individual de muncă în funcţia de şofer sau conducător auto, care desfăşoară activităţi în domeniul transportului de călători sau transportului de marfă, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor.
„Până la data de 31 decembrie 2018, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în domeniile de transport de călători sau de marfă, cota contribuţiei de asigurări sociale se reduce cu 3,75 puncte procentuale”, se mai arată în propunerea legislativă.