Ștefan Damian este șofer de camion şi călătorește prin Franța, Germania, Spania. Este mereu departe de casă, însă se sacrifică pentru că salariul este bun.
„După un an am vrut să mă întorc acasă. Aveam un copil mic. Acum îmi dau seama că asta e totuși slujba mea”, povestește Ștefan Damian, potrivit digi24.
Bărbatul e îngrijorat deoarece nu ştie cum îl va afecta noua directivă a Uniunii Europene.
„Mă refer la situații despre care am auzit, ceva gen stat patru-cinci luni de zile la lucru. Nu. Mi se pare deja exagerat de mult. Aia nu mai e șoferie”, spune Ștefan.
Există aproximativ 60.000 de români șoferi de camion care lucrează în Europa de Vest. Mulți își petrec timpul liber și weekendurile dormind în parcări.
Noua legislație spune că angajatorul trebuie să le achite șoferilor cazare la hotel în zilele libere. Și mai trebuie să le permită angajaților să se întoarcă acasă la fiecare 3 sau 4 săptămâni. Regulile sunt menite să asigure o concurență loială pe piața unică și să prevină exploatarea – în special a șoferilor din Europa de Est.
„Dacă lucrez mai puține ore înseamnă că voi câștiga mult mai puțini bani. Probabil jumătate. Mă întreb dacă mai are sens să faci efortul ăsta. Nici acasă, nici cu bani, nici împreună cu familia … Nu văd rostul”, mărturisește Ștefan.
Șoferii români câștigă de trei sau patru ori peste salariul mediu din țara lor, dar acest lucru se va schimba probabil.
„Trebuie să folosim mai mulți șoferi și să acoperim costurile suplimentare și cheltuielile cu nopțile de cazare în hoteluri din creșterea tarifelor pentru clienții noștri”, explică Iulian Andreica, operatorul unei firme de logistică.
El spune că multe companii de transport nu vor supraviețui din cauza cheltuielilor în plus. Cei care își permit acest lucru caută deja alternative în străinătate.