Mihnea are 24 de ani şi o experienţă de patru ani la volan. Nu a făcut niciun accident până acum, însă asta nu a contat prea mult în faţa asiguratorului care l-a taxat cu 800 de lei mai mult faţă de anul trecut pentru RCA. Acum e pus să achite o poliţă de 2400 de lei. În aceeaşi situaţie este şi Mihai, un tânăr de 20 de ani, pus să plătească pentru şase luni 1200 de lei RCA, scrie stiri.tvr.ro.
Asiguratorii spun că explicaţia stă în statistici.
„Între 18-25 apoi 25-30 sunt înregistrate cele mai grave accidente. În urma acestor daune, companiile de asigurări, companiile plătesc despăgubiri foarte mari„, a spus Mădălin Roşu, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România, pentru TVR.
Şoferii tineri consideră că e un abuz al companiilor de asigurări şi preferă fie să-şi lase maşina în parcare, fie să o treacă pe numele părinţilor care, avantajaţi de vârstă, plătesc o poliţă mai ieftină.
Simulările făcute de brokeri arată că o persoană de 22 de ani ajunge să plătească de şase ori mai mult pentru RCA faţă de una de 80 de ani, având aceleaşi caracteristici. Autoritatea care supraveghează piaţa asigurărilor spune că nu poate interveni.
„ASF nu poate să intervină în tarifele stabilite de societăţile de asigurare. Criteriile în funcţie de care îşi fac tarifele companiile sunt stabilite de acestea într-un mod liber, nu putem să apreciem că segmentarea după un anumit criteriu este discriminare„, a precizat Mona Cucu, reprezentant ASF.
Cifrele au atras însă atenţia Consiliului Concurenţei.
„Sunt multe sesizări şi fiind creşteri importante de preţ nasc suficiente semne de întrebare să merite să ne uităm mai atent la acest sector. Dacă avem suspiciuni că sunt înţelegeri între companii, atunci vom deschide o investigaţie de încălcare a legii care poate să ducă la amenzi” , a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Asiguratorii au plătit în primele nouă luni din 2013 peste 250 de milioane de lei pentru daune morale ori vătămări corporale în accidente rutiere.