Lege nouă pentru toți șoferii. Noul regulament privind înlocuirea anvelopelor a intrat oficial în vigoare la 1 iulie 2024. Anvelopele sunt esențiale pentru siguranța și aderența vehiculului pe drum, iar starea lor influențează direct performanța mașinii. Anvelopele uzate sau deteriorate pot reprezenta un risc semnificativ. În timp ce este ușor de observat o anvelopă spartă, este mai dificil să se determine când o anvelopă a ajuns la nivelul critic de uzură.
Noile reglementări europene privind anvelopele uzate nu doar că vizează îmbunătățirea siguranței, dar au și potențialul de a aduce economii de 400 de milioane de anvelope și peste 7 miliarde de euro pe an.
Citește și: Sancţiuni drastice pentru şoferii care circulă dacă nu au asta la ei! Amenzile ajung la 4.500 de lei!
Recent, Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) a actualizat regulamentul R117-04, introducând măsuri menite să sporească siguranța rutieră și să reducă impactul asupra mediului. Printre aceste modificări se numără și beneficiile economice pentru șoferi, care vor putea schimba anvelopele mai rar.
Reglementările actuale se concentrează acum și pe performanțele anvelopelor uzate, nu doar pe cele ale modelelor noi. Una dintre cele mai semnificative modificări este introducerea unui test de frânare pe drum umed, care măsoară distanța necesară pentru a reduce viteza de la 80 km/h la 20 km/h.
Acest test va fi aplicat anvelopelor uzate până la limita legală de uzură de 1,6 mm adâncimea benzii de rulare, asigurând astfel că anvelopele uzate de calitate oferă o siguranță adecvată și prelungind durata lor de utilizare.
De asemenea, noile reglementări vor permite șoferilor să schimbe anvelopele mai rar, ceea ce le va face mai economice pe termen lung. Michelin estimează economiile la aproape 7 miliarde de euro pe an în întreaga Uniune Europeană, oferind șoferilor oportunitatea de a economisi bani, în timp ce beneficiază de siguranță adecvată de la anvelopele uzate.
Citește și: S-a terminat șmecheria! Taxa pe lux a intrat în vigoare. Impozitul special pe care îl vor plăti șoferii români cu mașini scumpe
Începând cu sfârșitul anului 2024, anvelopele noi vor avea marcaje speciale care vor indica starea lor în urma testelor. Totuși, o scădere semnificativă a cererii de anvelope noi ar putea influența prețurile, iar estimările sugerează că o reducere a vânzărilor de 128 de milioane de unități ar putea duce la o creștere a prețurilor cu până la 30%. Este important de menționat că mulți șoferi circulă pe autostrăzi la viteze mai mari decât cele de testare de 80 km/h, ceea ce ar putea influența eficiența noilor reglementări.