Radarul e-Sigur este un sistem de monitorizare a traficului, implementat de Poliția Română în 2025. Radarele sunt fixe, iar șoferii primesc amenzile direct la domiciliu. Acest sistem funcționează prin intermediul camerelor mobile amplasate pe marginea drumului, monitorizând traficul și identificând vehiculele care depășesc limita legală de viteză.
Radarele mobile detectează viteza tuturor vehiculelor, iar în cazul în care un șofer depășește limita legală, poliția identifică proprietarul autoturismului și trimite o notificare prin care acesta este solicitat să declare cine se afla la volan. Ulterior, amenda este expediată la domiciliul conducătorului auto.
Citește și: Cod rutier 2025. Ce pătești dacă te prinde Poliția cu mobilul în mână în timp ce conduci
Noul sistem este deja funcțional pe autostrăzile A1 și A2, dar și pe DN 2 din județul Vrancea. În următorii ani, urmează ca acesta să fie extins la nivel național. Radarele înregistrează automat toate vehiculele, iar conducătorii auto care încalcă legea vor primi amenzile direct acasă.
După primirea procesului verbal, șoferii au două opțiuni. Prima este plata amenzii, care poate fi realizată la Direcția de Taxe și Impozite Locale sau online, pe platforma Ghișeul.ro. În primele 15 zile de la primirea procesului verbal, conducătorii auto pot achita doar jumătate din valoarea minimă a amenzii. Contestarea acesteia se prescrie la 6 luni de la săvârșirea contravenției, iar procesul verbal trebuie comunicat în termen de două luni. Altfel, amenda va deveni nulă.
Iată și lista valorilor amenzilor rutiere în 2025. Acestea variază în funcție de clasa de sancțiune:
Sancțiuni pentru depășirea vitezei: