24 de ani de închisoare pentru şoferiţa care a ucis 4 muncitori la Iași, în 2022.
„Condamnă pe inculpata Ghervase Adina Iuliana, cetățean român, fără antecedente penale, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni concurente: a) pentru săvârșirea infracțiunii de «omor calificat», la pedeapsa principală de 20 ani; b) pentru săvârșirea infracțiunii de «tentativă la omor calificat», la pedeapsa principală de 9 ani; c) pentru săvârșirea infracțiunii de «conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe», la pedeapsa principală de 3 ani închisoare. În baza disp. art. 39 alin. 1 lit. b) Cod penal, cu referire la art. 38 alin. 2 Cod penal, aplică inculpatei, raportat la comiterea de către aceasta a infracțiunilor concurente, anterior menționate, la lit. a) – c) din prezenta sentință penală, pedeapsa principală cea mai grea, de 20 de ani de închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu de 4 ani închisoare (reprezentând 1/3 din totalul celorlalte două pedepse principale stabilite prin prezenta sentință penală), rezultând pedeapsa principală unică de 24 de ani de închisoare, cu executare în regim de detenție”, au stabilit judecătorii ieșeni.
Anchetatorii au stabilit că în noaptea de 16/17 iunie 2022, Adin Ghervase a pierdut controlul autoturismului Alfa Romeo pe care îl conducea și, în curba de la AMRS de pe strada Păcurari a lovit zidul unui imobil, din care a ricoșat într-un grup de 7 muncitori ai Citadin SA, care lucrau la îndreptarea unei guri de canal. Patru dintre aceștia și-au pierdut viața, alți doi fiind grav răniți. Doar unul a scăpat cu răni relativ ușoare.
Citește și: Codul Rutier 2025. O nouă regulă pentru șoferii care vor să parcheze pe străzile cu sens unic
Cei patru decedați nu au avut practic nicio șansă de a scăpa cu viață, în pofida intervenției rapide a echipajelor SMURD. Unul suferise o ruptură de aortă, iar trunchiul cerebral fusese secționat. Un altul suferise o fractură de bază de craniu. Al treilea, rupturi ale pericardului, splinei, ficatului și rinichilor, ca și arsuri de gradele II-IV pe mai mult de 50% din suprafața corpului, peste el vărsându-se un recipient cu smoală topită.
„La data de 17.06.2022, în jurul orei 01:00, în timp ce se deplasa la volanul autoturismului marca Alfa Romeo de culoare alb, cu numărul de înmatriculare IS.14.HGA, către bd. Independenței, având o alcoolemie de 1,13 g‰ alcool pur în sânge, în dreptul imobilului cu nr. 77, unde se afla o echipă de lucrători din cadrul S.C. Citadin S.A., pe fondul consumului de alcool și al vitezei excesive, de aproximativ 148 km/h, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în coliziune cu zidul imobilului cu nr. 78, după care a ricoșat în grupul de lucrători și autoutilitara marca IVECO, cu numărul de înmatriculare IS.14.CTH, care era oprită pe banda 1 de circulație, pe același sens de mers, în urma impactului violent rezultând decesul a patru persoane”, au stabilit anchetatorii ieșeni.
„Inculpata a fost condusă la unitatea spitalicească pentru a primi îngrijiri medicale imediat după producerea accidentului, însă a părăsit unitatea medicală desculță, fiind depistată, în cursul zilei de 17.06.2022, ora 13:15, în timp ce se plimba în parcul din fața Teatrului Național. Inculpata a încercat să nege responsabilitatea, declarând că nu a comis faptele și că, în ziua respectivă, se afla acasă, cu copilul său, aspecte contrazise de probatoriul administrat în cauză. Acest comportament denotă nu doar încercarea de a evita răspunderea penală, dar și o lipsă de sinceritate care afectează credibilitatea sa în fața instanței. Ulterior, într-un cadru legal în care dreptul tuturor părților la apărare și dreptul la un proces echitabil sunt incontestabile și necesar a fi avut în vedere ca elemente prioritare în derularea procedurilor, inculpata a dovedit că nu înțelege importanța obligației de a respecta drepturile celorlalte persoane implicate în procedura judiciară aflată în curs de desfășurare, manifestând lipsă de empatie și, în mai multe ocazii, în mod nejustificat, o atitudine sfidătoare”, au constatat judecătorii ieșeni, citași de BZI.ro.
Chiar dacă Adina Ghervase nu a mai avut antecedente penale, din cauza atitudinii sale și a gravității faptei pe care a comis-o, judecătorii nu au ținut cont de asta în timpul judecății.
„Lipsa de conștientizare, de către inculpată, a gravității faptelor sale, cumulată cu comportamentul său procesual, mai sus relevat, evidențiază o atitudine total neadecvată față de procedura penală și o raportare viciată la valorile morale unanim acceptate în societate. În fața unei situații care cerea reflecție și asumare, inculpata a ales să sfideze și să ironizeze. Această atitudine nu doar că denotă lipsă de empatie și de înțelegere a suferinței provocate, dar oferă indicii importante cu privire la factorii intrinseci, cu influență în ceea ce privește perspectiva reală de reinserție socială pe care o prezintă inculpata. Coroborând aspectele dezvoltate anterior, instanța reține o periculozitate sporită a inculpatei și un potențial criminogen accentuat, lipsa antecedentelor penale și celelalte elemente de ordin personal mai sus relevate neputând contrabalansa în mod determinant elementele negative constatate”, au mai arătat judecătorii ieșeni.