Câţiva dintre soldaţii ruşi care au fost ucişi în estul Ucrainei a revenit acasă în sicrie de zinc. Cei mai mulţi, însă, au fost înhumaţi în gropi comune, ca anonimi, în timp ce părinţii lor au primit doar certificate de deces în care li s-a adus la cunoştinţă că fiii lor au murit fie în urma ‘unui atac cerebral’, fie în urma unei ‘sinucideri’ sau a unor ‘leziuni cauzate de un atac de cord’.
O declaraţie în acest sens a fost făcută de militanta rusă pentru drepturile omului Elena Vasilieva, într-o intervenţie în direct la postul de televiziune ucrainean ‘1+1’, după cum relatează luni agenţia de presă Ukrinform.
Citeşte şi NATO: Situaţia din estul Ucrainei se va agrava
‘Sunt în corespondenţă cu foarte multe mame care şi-au pierdut deja copiii. Prima lor reacţie este, desigur, un şoc. Li se spune că nu este niciun război şi când colo le vine la poarta Transportul 200 – aşa cum sunt numite sicriele de zinc ale armatei. Ele spun că au primit certificate de deces în care sunt informate că fiii lor au murit fie din cauza unui atac cerebral, a unor leziuni cauzate de un atac de cord sau ca urmare a sinuciderii’, a declarat Vasilieva, indicând că în document se menţionează, între altele, că aceştia au decedat la 150 km de Rostov (la frontiera cu Ucraina).
Înhumarea acestora decurge în Rusia în mare secret, fără onoruri militare. Unii sunt înhumaţi chiar în timp de noapte. Rudelor li se interzice să facă plângeri, să caute explicaţii sau să primească condoleanţe.
‘Doar 300 din cei 4.500 de soldaţi ruşi care au murit în Ucraina şi despre care se ştie au fost înhumaţi. Corpurile lor neînsufleţite au ajuns acasă, la părinţii lor’, a spus militanta pentru drepturile din Rusia.
Mulţi militari ruşi, ai căror părinţi au fost informaţi că fiii lor se află la manevre militare, au fost descoperiţi de Elena Vasilieva în gropi comune din estul Ucrainei, potrivit Ukrinform.
Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus la 11 octombrie ministrului său al apărării, Serghei Şoigu, retragerea în baze a trupelor care s-au aflat la aplicaţii militare în perioada de vară în regiunea Rostov, situată la frontiera cu Ucraina. Ar fi vorba, potrivit unor date, de cel puţin 17.500 de militari.
Moscova a fost acuzată de Kiev şi Occident că a intervenit cu trupe şi echipamente de partea rebelilor, ceea ce autorităţile ruse au infirmat de fiecare dată, indicând că este vorba de voluntari care merg de bună voie să lupte în Ucraina sau de soldaţi în concediu.