Soldul total al creditelor acordate de RBS în România a scăzut uşor în 2011, de la 1,12 miliarde lire sterline la 1,05 miliarde lire (1,24 miliarde euro), se arată în raport.
Valoarea creditelor acordate populaţiei a scăzut cu 12%, de la 446 milioane lire la 392 milioane lire, în timp ce soldul împrumuturilor către firme şi companii a coborât cu 3%, de la 426 milioane lire la 413 milioane lire.
Soldul creditelor acordate în sistemul public, guvernului şi autorităţilor locale, a crescut de aproape două ori, de la 36 milioane lire la 66 milioane lire, potrivit raportului RBS.
Împrumuturile RBS către alte bănci au crescut de la 21 milioane lire la 30 milioane lire, în timp ce soldul creditelor către alte instituţii financiare, altele decât băncile, a coborât de la 21 milioane lire la 8 milioane lire, reiese din raport.
Totodată, sumele ţinute de bancă la BNR au coborât cu 18,5%, de la 178 milioane lire la 145 milioane lire.
Banca Naţională a României a decis la sfârşitul lunii martie a anului trecut să reducă ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la 20%.
Grupul RBS, controlat de statul britanic, este prezent în România din 2007, când a preluat operaţiunile băncii olandeze ABN Amro, care au trecut în 2008 sub brandul creditorului britanic.
Soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei la nivelul sistemului bancar a crescut anul trecut cu 3,3% în termeni reali, susţinut în principal de creditul în valută, însă cea mai amplă dinamică pe segmente a fost înregistrată de finanţările în lei pentru companii, care au urcat nominal cu 12,5%.