Solicitare din partea industriei cimentului: Autostrăzile, pavate şi cu beton, nu doar cu asfalt

Patronatul din Industria Cimentului - CIROM - a transmis Ministerului Transporturilor o adresă prin care solicită ca, odată cu schimbarea standardelor de construcţii la autostrăzi, să se introducă şi o prevedere pentru ca pavarea autostrăzilor să se facă şi cu beton, nu doar cu asfalt.
Romania TV
06 apr. 2018, 16:51
Solicitare din partea industriei cimentului: Autostrăzile, pavate şi cu beton, nu doar cu asfalt

Propunerea CIROM este ca în în viitoarele standarde de construcţii să se introducă prevederea potrivit căreia „Structura rutieră rigidă este alcătuită din următoarele straturi: geotextil, strat inferior de fundaţie (balast); strat superior de fundaţie (agregate naturale stabilizate cu lianţi hidraulici rutieri); strat de rezistentă şi uzură din beton rutier din ciment, BcR”, notează Mediafax

În Anexele 1,2, 3 şi 4 care fac referire la „Autostrăzile extraurbane în zonă de şes/deal/munte şi „Drum Naţional Nou Clasă Tehnică III” se prevede că „structura rutieră este alcătuită din următoarele straturi: strat inferior de fundaţie (balast); strat superior de fundaţie (piatră spartă sau agregate naturale stabilizate cu lianţi hidraulici rutieri); strat de bază din mixtură asfaltică tip AB31,5; imbrăcăminte bituminoasă alcătuită din două straturi (strat de uzură din mixtură asfaltică stabilizată tip MAS16 şi strat de legătură din beton asfaltic deschis cu criblură tip BAD 20”. CIROM propune ca structura rutieră flexibilă să fie alcătuită din următoarele straturi: „strat inferior de fundaţie (balast); strat superior de fundaţie (piatră spartă sau agregate naturale stabilizate cu lianţi hidraulici rutieri sau ciment uzual); strat de bază din mixtură asfaltică tip AB31,5; imbrăcăminte bituminoasă alcătuită din două straturi (strat de uzură din mixtură asfaltică stabilizată tip MAS16 şi strat de legătură din beton asfaltic deschis cu criblură tip BAD 20”.

Propunerea CIROM are la bază „principiul nediscriminării soluţiilor tehnice”, se menţionează în documentul citat. În acest context, CIROM reafirmă că „infrastructura din România are nevoie de ambele soluţii rutiere (flexibilă şi rigidă) şi, de aceea, avem convingerea că factorii decidenţi trebuie să cunoască avantajele şi adecvarea fiecărei soluţii pentru realizarea unei reţele de infrastructura rutieră durabilă”.

„Dorim să precizăm că soluţia din beton de ciment, recunoscută că fiind una durabilă, îşi va putea demonstra şi în România eficacitatea în viitoarele proiecte de autostrăzi, drumuri expres şi şosele de centură. Astfel de soluţii se folosesc din ce în ce mai mult în ultimii ani în Germania (autostrada Frankfurt- Heidelberg), Austria (autostrada Viena-Linz), Ungaria (centura Budapestei), Cehia (autostrada Brno-Ostrava), Polonia (Nowy Tomysl – Swiecko din autostrada A2). În plus, guvernul polonez a anunţat că până în 2020 se vor construi 1.700 de kilometri de drumuri, din care 850 km din beton de ciment”, argumentează conducerea CIROM, în documentul citat.

Propunerea Patronatului cimentului mai vizează şi „necesitatea revizuirii/actualizării şi a Anexelor 12 şi 13 din HG 1394/2010, care se referă la pistele de decolare-aterizare cu structură rigidă”, dar şi „necesitatea introducerii în lucrările de construcţie a drumurilor şi a agregatelor reciclate provenite din deşeurile din construcţii şi demolări. Propunerea CIROM are în vedere faptul că până în 2020 România trebuie să atingă ţintă de 70% de reciclare a deşeurilor din construcţii şi demolări, prevăzute în Directiva-cadru privind deşeurile transpusă prin Legea 211/2011. În Protocolul UE pentru gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări este prevăzut ca măsură de atingere a ţintei de reciclarea, utilizarea agregatelor reciclate în lucrările de drumuri.

De asemenea, este vizată şi „necesitatea introducerii, ca o condiţie obligatorie, ca partea carosabilă din tunelurile noi să fie construită în beton”. În acest sens, propunerea CIROM are la bază legislaţia din Austria, din anul 2001, care prevede că partea carosabilă din tunelurile noi cu o lungime mai mare de 1 km „să fie construită în beton pentru a se asigură o mai mare siguranţă pentru populaţie în caz de incendiu”.

În fine, CIROM îi propune ministrului Transporturilor, Lucian Şova, o întâlnire pentru a-i explica în detaliu propunerile menţionate în document.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Legea a intrat în vigoare. S-a dat ordin de la UE
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Restricții pe aeroport. Regulile pe care trebuie să le repecte pasagerii
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri. Legea se aplică în toate județele din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Țările arabe reflectă un mozaic de poziții în conflictul dintre Israel și Hamas
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!