Un raport al ONU arată că România se află pe primul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de mame cu vârsta până în 15 ani şi pe locul doi în ceea ce priveşte numărul de sarcini nedorite în rândul adolescentelor cu vârstă între 15 şi 19 ani.
În acest context, un grup de 13 ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă Ministerului Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Externe prin care cer ca educaţia sexuală să fie introdusă ca materie obligatorie în şcoală.
VEZI AICI SCRISOAREA ONG-urilor
Scrisoare deschisa domnului Nicolae BANICIOIU, Ministrul Sanatatii, domnului Sorin CAMPEANU, Ministrul Educatiei Nationale si domnului Bogdan AURESCU, Ministrul Afacerilor Externe
„Cu ocazia zilei de 28 Mai, Ziua Internationala de Actiune pentru Sanatatea Femeilor, va aducem la cunostinta solicitarea noastra de a sustine in forurile multilaterale includerea dreptului la sanatatate sexuala si reproductiva in Agenda de dezvoltare post-2015 a ONU, respectand astfel drepturile tuturor femeilor la sanatate, demnitate si integritate corporala.
Un raportul despre Romania emis in 28 noiembrie 2014 de Comitetul ONU pentru drepturi economice, sociale si culturale, recomanda Guvernului roman sa introduca educatia sexuala obligatorie in scoli, sa faciliteze accesul adolescentelor la avorturi si sa reduca numarul de medici care refuza sa execute avorturi.
Se doreste ca, pana in 2030, guvernele sa garanteze accesul universal la servicii de sanatate sexuala si reproductiva, inclusiv planificare familiala, informare si educatie si sa integreze sanatatea reproductiva in programe si strategii nationale.
În România, 69% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 si 49 ani utilizeaza o forma de contraceptie, iar doar 53% utilizeaza metode moderne de contraceptie. De asemenea, dintre femeile din intervalul de varsta mentionat anterior, 12% declara ca nevoia lor de contraceptie nu este satisfacuta. Ingrijorator este si numarul ridicat de sarcini in randul adolescentelor: Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame si locul doi privind sarcinile in randul adolescentelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani. Credem ca una dintre cauzele principale ale acestor probleme este lipsa unui program national coerent, strategic si de lunga durata de educare a tinerilor privind sanatatea si drepturile sexuale si reproductive.
Programul de educatie sexuala in scoli ar avea o serie de efecte pozitive.
Salutam initiativa Ministerului Sanatatii de a introduce educatia sanitara la toate clasele, ca materie obligatorie, incepand cu septembrie 2015, insa consideram ca, in lipsa unui program coerent de educatie sexuala pentru toti tinerii, problemele de sanatate sexuala si reproductiva a intregii populatii nu vor fi ameliorate. De aceea, drept completare la educatia sanitara, sustinem cu fermitate transformarea materiei ‘Educatie pentru Sanatate’ din optional in materie obligatorie, dupa modelul multor tari europene care astfel cresc populatii de tineri mai informati si responsabili in privinta deciziilor privind sanatatea lor si a celor din jur. Reiteram aceasta solicitare lansata in noiembrie 2014 de un grup de peste 20 de organizatii non-guvernamentale, in speranta obtinerii unui raspuns favorabil din partea Ministerului Sanatatii si a Ministerului Educatiei„, se arată în scrisoare.
Citeşte şi: Greşeli pe care le faci când utilizezi prezervativul