Potrivit unui nou proiect de lege înregistrat la Senat, autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate să răspundă la solicitările cetățenilor într-un termen de 10 zile de la primirea acestora, nu 30 de zile așa cum este acum, indiferent dacă soluția este favorabilă sau nefavorabilă.
Citește și: Schimbare majoră, rovinieta devine obligatorie şi pentru vehiculele istorice din România
Noua prevedere se regăsește în proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat, care stabilește că timpul de răspuns de la o autoritate publică nu poate depăși 10 zile, având în vedere că majoritatea petițiilor sunt transmise electronic, iar instituțiile publice, indiferent dacă sunt primării sau ministere, își desfășoară activitatea cu publicul preponderent online.
Scopul acestei modificări este de a permite cetățenilor să primească un răspuns rapid la solicitările lor, astfel încât să poată lua măsuri ulterioare într-un mod mai eficient, dacă este cazul. Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, reducerea timpului de soluționare a petițiilor va duce la o administrare mai bună a relației cu cetățenii.
Citește și: ALERTĂ! Sunt vizați toți românii care au carduri. Ce trebuie să faci ca să rămâi cu banii în cont
Însă, proiectul prevede și câteva excepții. Astfel, „în cazul în care aspectele sesizate prin petiție necesită o informare și o cercetare mai detaliată, conducătorul autorității sau instituției publice poate prelungi termenul cu cel mult 10 zile, iar în domeniul energiei și gazelor naturale termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile, cu notificarea prealabilă a petentului”.
Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat și urmează să fie trimis la Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.