Solidaritatea Sanitară, despre pacienţii acoperiţi trimişi în spitale: Măsura ocoleşte marea corupţie

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a transmis, joi, că procedura ”pacientului acoperit” declanşată de Ministerul Sănătăţii pentru depistarea celor care iau şpagă în spitale are un caracter provocator şi nu depistează marea corupţie din sănătate. Sindicaliştii spun că nu lupta împotriva corupţiei îi deranjează, ci modul în care este făcută. Sindicaliştii afirmă că au făcut numeroase propuneri pentru combaterea corupţiei din sistem, însă nu au fost luate în calcul de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Iulian Tudor
18 iul. 2019, 11:09
Solidaritatea Sanitară, despre pacienţii acoperiţi trimişi în spitale: Măsura ocoleşte marea corupţie

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a transmis, joi, un comunicat de presă, ca reacţie la solicitarea Ministerului Sănătăţii ca sindicaliştii din sănătate să se implice în lipta împotriva corupţiei.

Sindicaliştii precizează că au solicitat în mod repetat Ministerului Sănătăţii implementarea unui set de măsuri care să aibă impact pozitiv în lupta împotriva corupţiei.

„Niciuna dintre propuneri nu a fost discutată în mod serios de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, deşi unele dintre ele reprezintă soluţii pentru transpunerea unor obligaţii legale. Aceste informaţii dovedesc cu prisosinţă faptul că Ministerul Sănătăţii nu doreşte să ne aibă ca partener de dialog în lupta împotriva corupţiei, ci ca executant al măsurilor sale. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” nu este un executant al solicitărilor Ministerului Sănătăţii, ci un partener de dialog social, respingând în mod categoric măsurile ilegale îndreptate împotriva salariaţilor. Pentru noi legalitatea mijloacelor este la fel de importantă ca moralitatea scopurilor”, au transmis sindicaliştii.

Aceştia precizează că au solicitat de acum doi ani Ministerului Sănătăţii introducerea procedurii privind protecţia avertizorilor de integritate, aceasta vizând toate cazurile de încălcare a prevederilor legale, inclusiv cele împotriva salariaţilor.

„Am reluat această solicitarea în mod repetat conducerii actuale a Ministerului Sănătăţii, fără niciun răspuns. Deşi are obligaţia legală de a implementa o procedură în domeniu, Ministerul Sănătăţii nu a făcut-o nici până acum. Precizăm că utilizarea avertizorilor de integritate permite rezolvarea obiectivă a tuturor actelor de corupţie, indiferent de locul pe care-l ocupă făptuitorul în ierarhia decizională, în timp ce procedura pacientului acoperit permite o abordare direcţionată (cu caracter provocator), ce ocoleşte marea corupţie din sănătate”, susţin sindicaliştii.

Aceştia apreciază că nu au competenţe în domeniul investigării actelor de corupţie, având rolul de a proteja drepturile salariaţilor.

„Sondajele pe care le desfăşurăm pe această temă arată adevărate dezastre umanitare existente în unele spitale: salariaţi lipsiţi de drepturi elementare, reguli de dialog social nerespectate, situaţii în care singura regulă aplicabilă este bunul plac al managerului etc. Cu tristeţe am constatat că toate controalele Ministerului Sănătăţii ratează aceste aspecte ce ţin de respectarea prevederilor legale”, a mai transmis Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Sindicaliştii spun că este corect apelul făcut de Ministrul Sănătăţii la redarea demnităţii profesiilor prin eliminarea celor care nu respectă normele deontologice, dar soluţia prin care a ales să facă asta este greşită din mai multe motive.

Sindicaliştii consideră că varianta pacientului acoperit este greşită din următoarele motive:

• Responsabilitatea pentru apărarea demnităţii profesiei aparţine în mod legal organismelor profesionale. Dacă Ministerul Sănătăţii doreşte să reconsidere aceste atribuţii ale organismelor profesionale trebuie s-o facă în mod public, punând în dezbateri astfel de propuneri.

• În momentul în care supui profesioniştii din sănătate la provocări orchestrate pentru comiterea unor infracţiuni în discuţie nu mai este demnitatea profesiei, ci capacitatea profesioniştilor la a rezista la stresurile suplimentare adăugate, unul după altul, de Ministerul Sănătăţii.

• Lansarea acestei direcţii de acţiune (repetăm: ilegală) a fost făcută pe fondul unei întregi campanii mediatice ce are la bază o prezumţie de culpă a unor întregi categorii profesionale, respectiv promovarea ideii că problemele privind corupţia din sănătate sunt într-o continuă creştere. După cum vom demonstra ulterior, datele de care dispune Ministerului Sănătăţii contrazic cele afirmate de reprezentanţii acestuia, existând o creştere semnificativă a calităţii serviciilor medicale (aflată în limitele posibilităţilor sistemului) şi o scădere ponderii cazurilor de condiţionare a actului medical.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că „pacientul acoperit”, trimis în spitale pentru a depista cazurile de salariaţi care cer şpagă, este parte a strategiei de combatere a corupţiei.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Simona Halep, anunț trist de Crăciun. Decizie dificilă pentru româncă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)