Solidaritatea Sanitară, despre pacienţii acoperiţi trimişi în spitale: Măsura ocoleşte marea corupţie

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a transmis, joi, că procedura ”pacientului acoperit” declanşată de Ministerul Sănătăţii pentru depistarea celor care iau şpagă în spitale are un caracter provocator şi nu depistează marea corupţie din sănătate. Sindicaliştii spun că nu lupta împotriva corupţiei îi deranjează, ci modul în care este făcută. Sindicaliştii afirmă că au făcut numeroase propuneri pentru combaterea corupţiei din sistem, însă nu au fost luate în calcul de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Iulian Tudor
18 iul. 2019, 11:09
Solidaritatea Sanitară, despre pacienţii acoperiţi trimişi în spitale: Măsura ocoleşte marea corupţie

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a transmis, joi, un comunicat de presă, ca reacţie la solicitarea Ministerului Sănătăţii ca sindicaliştii din sănătate să se implice în lipta împotriva corupţiei.

Sindicaliştii precizează că au solicitat în mod repetat Ministerului Sănătăţii implementarea unui set de măsuri care să aibă impact pozitiv în lupta împotriva corupţiei.

„Niciuna dintre propuneri nu a fost discutată în mod serios de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, deşi unele dintre ele reprezintă soluţii pentru transpunerea unor obligaţii legale. Aceste informaţii dovedesc cu prisosinţă faptul că Ministerul Sănătăţii nu doreşte să ne aibă ca partener de dialog în lupta împotriva corupţiei, ci ca executant al măsurilor sale. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” nu este un executant al solicitărilor Ministerului Sănătăţii, ci un partener de dialog social, respingând în mod categoric măsurile ilegale îndreptate împotriva salariaţilor. Pentru noi legalitatea mijloacelor este la fel de importantă ca moralitatea scopurilor”, au transmis sindicaliştii.

Aceştia precizează că au solicitat de acum doi ani Ministerului Sănătăţii introducerea procedurii privind protecţia avertizorilor de integritate, aceasta vizând toate cazurile de încălcare a prevederilor legale, inclusiv cele împotriva salariaţilor.

„Am reluat această solicitarea în mod repetat conducerii actuale a Ministerului Sănătăţii, fără niciun răspuns. Deşi are obligaţia legală de a implementa o procedură în domeniu, Ministerul Sănătăţii nu a făcut-o nici până acum. Precizăm că utilizarea avertizorilor de integritate permite rezolvarea obiectivă a tuturor actelor de corupţie, indiferent de locul pe care-l ocupă făptuitorul în ierarhia decizională, în timp ce procedura pacientului acoperit permite o abordare direcţionată (cu caracter provocator), ce ocoleşte marea corupţie din sănătate”, susţin sindicaliştii.

Aceştia apreciază că nu au competenţe în domeniul investigării actelor de corupţie, având rolul de a proteja drepturile salariaţilor.

„Sondajele pe care le desfăşurăm pe această temă arată adevărate dezastre umanitare existente în unele spitale: salariaţi lipsiţi de drepturi elementare, reguli de dialog social nerespectate, situaţii în care singura regulă aplicabilă este bunul plac al managerului etc. Cu tristeţe am constatat că toate controalele Ministerului Sănătăţii ratează aceste aspecte ce ţin de respectarea prevederilor legale”, a mai transmis Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Sindicaliştii spun că este corect apelul făcut de Ministrul Sănătăţii la redarea demnităţii profesiilor prin eliminarea celor care nu respectă normele deontologice, dar soluţia prin care a ales să facă asta este greşită din mai multe motive.

Sindicaliştii consideră că varianta pacientului acoperit este greşită din următoarele motive:

• Responsabilitatea pentru apărarea demnităţii profesiei aparţine în mod legal organismelor profesionale. Dacă Ministerul Sănătăţii doreşte să reconsidere aceste atribuţii ale organismelor profesionale trebuie s-o facă în mod public, punând în dezbateri astfel de propuneri.

• În momentul în care supui profesioniştii din sănătate la provocări orchestrate pentru comiterea unor infracţiuni în discuţie nu mai este demnitatea profesiei, ci capacitatea profesioniştilor la a rezista la stresurile suplimentare adăugate, unul după altul, de Ministerul Sănătăţii.

• Lansarea acestei direcţii de acţiune (repetăm: ilegală) a fost făcută pe fondul unei întregi campanii mediatice ce are la bază o prezumţie de culpă a unor întregi categorii profesionale, respectiv promovarea ideii că problemele privind corupţia din sănătate sunt într-o continuă creştere. După cum vom demonstra ulterior, datele de care dispune Ministerului Sănătăţii contrazic cele afirmate de reprezentanţii acestuia, existând o creştere semnificativă a calităţii serviciilor medicale (aflată în limitele posibilităţilor sistemului) şi o scădere ponderii cazurilor de condiţionare a actului medical.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că „pacientul acoperit”, trimis în spitale pentru a depista cazurile de salariaţi care cer şpagă, este parte a strategiei de combatere a corupţiei.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Vladimir Sukov intenționează să numească al 15-lea copil după un sistem de rachete
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy