SOLSTITIUL DE IARNA 2016: Binele şi răul se confruntă în noaptea de 21 decembrie. Ce e bine să facem

SOLSTITIUL DE IARNA 2016. Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă . El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui. Incepand cu 21 decembrie, de la ora 21 si 44 de minute, noaptea va incepe sa descreasca, iar ziua va deveni tot mai lunga. Din 22 decembrie ziua se mareste, iar in legatura cu acest eveniment se respecta mai multe traditii.
Filip Stan
19 dec. 2016, 06:58
SOLSTITIUL DE IARNA 2016: Binele şi răul se confruntă în noaptea de 21 decembrie. Ce e bine să facem

SOLSTITIUL DE IARNA 2016. După cum este cunoscut, axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximatie) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a carui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.


Iluminarea planetei la solstițiul de iarnă

 

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.


Înălțimea Soarelui deasupra orizontului la mijocul zilei, în ziua solstițiului de vară și de iarnă

 

Urmatoarele date ale solstițiului de iarnă 

TLR = Timp Legal Român = ora oficială a României, GMT + două ore. 

An
Zi
Ora (TLR)
2012
21 decembrie
13:11
2013
21 decembrie
19:11
2014
22 decembrie
01:03
2015
22 decembrie
06:48
2016
21 decembrie
12:44
2017
21 decembrie
18:28
2018
22 decembrie
00:23
2019
22 decembrie
06:19
2020
21 decembrie
12:02

Tabel cu solstițiul de iarnă din 1900 până în 2100.

SOLSTITIUL DE IARNA 2016. In cultura romaneasca exista o serie de traditii si superstitii la solstitiul de iarna. Multe dintre obiceiurile care se respecta pe 21 decembrie sunt aducatoare de sanatate si noroc.

Incepand cu 21 decembrie, de la ora 21 si 44 de minute, noaptea va incepe sa descreasca, iar ziua va deveni tot mai lunga. Din 22 decembrie ziua se mareste, iar in legatura cu acest eveniment se respecta mai multe traditii.

Din punct de vedere astronomic, fenomenul este explicat in felul urmator. Axa Pamantului se inclina fata de planul orbitei cu aproximativ 66 de grade. Inclinarea fata de Ecuator va fi, astfel, de 23 de grade.

Atunci cand au loc solstitiile, se spune ca lupii ies si striga la luna. Activitatea lunii atinge nivelul maxim, iar Soarele straluceste la capacitatea minima. Luna are o influenta deosebita asupra noastra. Se spune ca in noaptea solstitiului ne vin cele mai bune iei, iar gandurile noastre bune se materializeaza in perioada imediat urmatoare.

Stramosii nostri se urcau pe munte cu tortele aprinse in noaptea de 21 sau 22 decembrie ca sa intampine rasaritul soarelui. Petrecerile tinut in jurul focului, jocul creat la focurile de tabara aveau rolul de a scoate spiritele rele din oameni sau din locuinta. E bine sa aprinzi o lumanare in seara de 21 sau sa faci un mic foc in curte ori in fata blocului. Acest foc este unul de purificare.

In vechime, oamenii imparteau frunze de laur si smochine, iar in trecutul apropiat, turta dulce a devenit produsul care ii bucura pe copii. Se spune ca e bine sa dai de pomana in aceasta zi, sa faci cadouri copiilor si batranilor nevoiasi. Cei care fac asta vor avea sarbatori lipsite de griji.

Se spune ca ziua de 21 decembrie are o incarcatura vibrationala uriasa. In seara de 21 au loc batalii importante in lumea nevazuta, caci Raul si Binele se confrunta. De altfel, de data de 21 decembrie se leaga si Revolutia din 1989, cand tinerii au murit pentru libertate.

Asadar, pentru a marca aceasta sarbatoare, e bine sa ne amintim de jertfele depuse de stramosii nostri. E bine sa ii ajutam pe cei nevoiasi si sa ne purificam cu ajutorul focului sacru.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Țara cu cel mai vechi steag din lume. Drapelul are în spate o poveste incredibilă
Capital.ro
Elena Udrea A SCĂPAT! Decizia la care nu se aștepta nimeni
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Ședință ISTORICĂ pentru milioane de români. BNR ia o nouă decizie MAJORĂ
Adevarul
Viața în „orașul fantomă” din mijlocul Dunării. Porțile de Fier 2, mega-șantierul din ultimii ani ai regimului Ceaușescu VIDEO
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Plăcinte la tigaie, fără drojdie. Ingredientele vedetă din rețetă
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
BREAKING! Se întâmplă din nou! Un cioban a fost atacat de urs. L-a muşcat de picioare şi...
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Legea a intrat în vigoare. S-a dat ordin de la UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Defecțiuni de propulsie la capsula Boeing Starliner: NASA amână misiuni importante
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în RĂZBOI! RUSIA a făcut OFERTA de PACE UCRAINEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!