SOLSTIŢIUL DE IARNĂ este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui. SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017 a început la ora 18.28 de minute joi seară.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. După cum este cunoscut, axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximatie) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a carui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul SOLSTIŢIULUI DE IARNĂ Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. La data SOLSTIŢIULUI DE IARNĂ, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 16 ore și 10 minute. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. Momentul SOLSTIŢIULUI DE IARNĂ, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător, scrie Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2017. Obiceiurile din preajma solstițiului de iarnă sunt variate. De exemplu, dacă aduci în casă o creangă pe care o arzi în noaptea de Crăciun, vei avea noroc tot anul.
SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2017. Deşi iarna meteorologică soseşte încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, mai exact solstiţiul de iarnă, care va avea loc joi. Astfel, pe 21 decembrie se va înregistra cea mai scurtă zi din an – 8 ore şi 50 minute -, iar durata nopţii va avea o valoare maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, iar momentul respectiv marchează începutul verii astronomice.
SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2017. În trecut, oamenii credeau că noaptea solstiţiului de iarnă este una magică. Cu această ocazie, înaintaşii noştri se urcau pe munte cu torţe aprinse, pentru a întâmpina răsăritul soarelui, spuneau rugăciuni după care încingeau adevărate petreceri în jurul focului.
Din punct de vedere astronomic, fenomenul este explicat in felul urmator. Axa Pamantului se inclina fata de planul orbitei cu aproximativ 66 de grade. Inclinarea fata de Ecuator va fi, astfel, de 23 de grade.
Atunci cand au loc solstitiile, se spune ca lupii ies si striga la luna. Activitatea lunii atinge nivelul maxim, iar Soarele straluceste la capacitatea minima. Luna are o influenta deosebita asupra noastra. Se spune ca in noaptea solstitiului ne vin cele mai bune iei, iar gandurile noastre bune se materializeaza in perioada imediat urmatoare.
Noapte in care Binele si Raul se confrunta
Stramosii nostri se urcau pe munte cu tortele aprinse in noaptea de 21 sau 22 decembrie ca sa intampine rasaritul soarelui. Petrecerile tinut in jurul focului, jocul creat la focurile de tabara aveau rolul de a scoate spiritele rele din oameni sau din locuinta. E bine sa aprinzi o lumanare in seara de 21 sau sa faci un mic foc in curte ori in fata blocului. Acest foc este unul de purificare.
In vechime, oamenii imparteau frunze de laur si smochine, iar in trecutul apropiat, turta dulce a devenit produsul care ii bucura pe copii. Se spune ca e bine sa dai de pomana in aceasta zi, sa faci cadouri copiilor si batranilor nevoiasi. Cei care fac asta vor avea sarbatori lipsite de griji.
Solstiţiul de iarnă 2017 aduce drama în cuplu.Trei perechi din zodiac se despart
HOROSCOP: 3 cupluri se vor despărți în această săptămână în urma solstițiului de iarnă. Soarele în Capricorn va determina zodiile să fie mult mai conștiente de dorințele lor, dar și mai preocupate de viitor. Astfel, acestea își vor da seama că relația în care se află nu are niciun viitor și că trebuie să pună pe primul loc alte aspecte ale vieții.
Berbec și Taur
Berbecul este extrem de determinat, iar Taurul încăpățânat. În această săptămână Taurul va dori să știe cât de important este pentru partenerul său, iar acest lucru pur și simplu îl va scoate din sărite pe Berbec, care va porni o ceartă. De aceea, solstițiul de iarnă va fi momentul în care va fi clar că relația trebuie să se sfârșească. Totuși, această despărțire va fi destul de problematică, deoarece Taurul nu va renunța pur și simplu la legătură și va dori multe explicații, cerându-le insistent.
Gemeni și Capricorn
Acest cuplu părea rețeta dezastrului încă de la început. Nativul din Gemeni este amuzant și sociabil, pe când Capricornul își petrece majoritatea timpului muncind din greu și planificând totul în detaliu. Lipsa de spontaneitate, dar și indiferența pe care o afișează Capricornul o va determina pe perechea acestuia să ia decizia de a pune capăt legăturii în timpul solstițiului de iarnă. Această perioadă de întuneric va accentua comportamentul bizar al Capricornului, ceea ce va aduce multă frustrare nativului din Gemeni, care va izbucni.
Rac și Vărsător
Racul este genul de persoană căreia îi place să stea în casă toată ziua, alături de familie. Vărsătorul, pe de altă parte, este un spirit liber. De aceea, nu prea îl vei vedea pe acasă. Acest solstițiu îl va face pe Rac să își dea seama că este independent și că nu are nevoie de o persoană care nu este niciodată acolo, când are nevoie de ea. De asemenea, sentimentele negative ale Racului vor fi influențate și de faptul că perechea sa îl corectează mereu și îi aduce aminte de greșelile pe care le-a făcut. Solstițiul de iarnă 2017 îl va face pe Rac să ia decizia de a pune capăt unei legături care nu avea oricum niciun viitor.
Cele 3 cupluri care se despart în această săptămână nu trebuie să perceapă schimbarea ca pe un eveniment negativ, ci ca pe o întâmplare care le va ajuta să se maturizeze și să își pună pe prim plan nevoile.
Solstițiul de iarnă 2017 are loc anul acesta pe data de 21 decembrie, la ora 18:28, moment în urma căruia ziua va începe să crească,
În această zi, emisfera nordică a planetei este în punctul cel mai îndepărtat faţă de soare, scrie USA Today.
Momentul exact are loc în acelaşi timp peste tot pe Terra. În România, are loc la 18:28.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. Una dintre cele mai faimoase celebrări are loc la Stonehenge din Anglia, unde druizii, păgânii şi alţii se adună în fiecare an pentru a celebra evenimentul.
„Din punct de vedere cultural, solstiţiile şi echinocţiile sunt folosite pentru a puncta începuturile sau mijlocul sezoanelor”, a precizat Rick Kline de la Spacecraft Planetary Imaging Facility, ce ţine de Universitatea Cornell.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. Solstiţiul este începutul astronomic al iernii, chiar dacă meteorologii văd 1 decembrie ca fiind începutul anotimpului, ce marchează începutul celor mai reci trei luni din an din Emisfera Nordică. După solstiţiu, zilele încep din nou să crească.
Mai mult decât atât, de obicei, cea mai scurtă zi din an nu este şi cea mai friguroasă, fiind vorba desigur de o serie de alţi factori care influenţează temperatura atmosferică. De asemenea, chiar dacă ziua începe să crească, există o întârziere a Pământului în ceea ce priveşte pierderea căldurii, adică pierde mai multă căldură decât primeşte în săptămânile de după solstiţiu. Astfel că ianuarie, Gerarul, este cea mai friguroasă lună.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. Aşadar, axa înclinată a Pământului creează atât solstiţiile, cât şi echinocţiile. În cele 365 de zile cât îi ia Terrei să completeze o orbită în jurul Soarelui, planeta, cu axa sa înclinată, trece prin toate fazele. De aceea, în emisfera cealaltă, 21 decembrie marchează echinocţiul de vară, fiind ziua în care partea sudică a Pământului este cea mai apropiată de Soare.
Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița, care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie).
Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în Antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.
Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii.
În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează, cu aproximație, din 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost astfel poziţionate încât lumina Soarelui la apus la data solstiţiului de iarnă să cadă într-un fel anume.