Solstiţiul de iarnă 2021. Mai exact, ziua de 21 decembrie are doar 8 ore și 50 de minute, iar noaptea – 15 ore și 10 minute. Începând din această zi şi până pe 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea.
Cuvântul „solstiţiu” se traduce prin „soare nemişcat”. Astrul se află în acest moment în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27′ sud faţă de ecuator. Efectuează mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.
La momentul amiezii, Soarele „urcă” la numai 21° faţă de orizont, consecinţa fiind aceea că ziua se scurtează, Soarele iluminând doar opt ore şi 50 de minute din cele 24, potrivit www.astro-urseanu.ro.
Solstiţiului de iarnă îi sunt specifice o serie de credinţe populare şi de superstiţii, care transformă cea mai lungă noapte din an, într-una plină de magie.
Cea mai scurtă zi din an este sărbătorită la străvechiul complex neolitic Stonehenge din Marea Britanie printr-o serie de manifestări deosebite. Sărbătoarea datează de pe vremea druizilor celţi şi a fost preluată de adepţii unor tradiţii păgâne. Încă de la primele ore ale zilei, oamenii se îmbracă în costume speciale, istorice, interpretează cântece corale şi dansează în picioarele goale.
Citeste si Solstiţiul de iarnă 2021. Tradiţii şi obiceiuri în cea mai scurtă zi din an