Solstițiul de iarnă marchează debutul iernii astronomice. Ziua solstițiului este cea mai scurtă din an, iar noaptea, cea mai lungă.
Din punct de vedere astronomic, solstițiul de iarnă înseamnă că axa Pământului este înclinată la maximum față de Soare, iar emisfera nordică primește cea mai mică cantitate de lumină solară, notează ziarulunirea. Acest eveniment astronomic se produce, de obicei, în intervalul 20 – 23 decembrie. Anul acesta, cea mai lungă zi din an va fi cea de 21 decembrie, cu solstițiul ”programat” pentru ora 11:20.
2025 – 21 decembrie, ora 17:03
2026 – 21 decembrie, ora 23:50
2027 – 22 decembrie, ora 04:42
2028 – 21 decembrie, ora 10:20
2029 – 21 decembrie, ora 16:14
2030 – 21 decembrie, ora 22:09
După solstițiul de iarnă, zilele încep, treptat, să fie mai lungi, iar nopțile să se scurteze. În multe culturi, acest fenomen simbolizează renaștere și speranță.
De acest eveniment astronomic se leagă, în multe locuri de pe glob, superstiții și tradiții dintre cele mai interesante.
Una dintre cele mai populare superstiții este aceea că noaptea solstițiului de iarnă aduce printre oameni spiritele rele! Ca să le alunge, oamenii din multe sate aprindeau focuri sau lumânări. Aceste surse de lumină erau considerate totodată ca fiind aducătoare de noroc.
Tot cu această ocazie, în unele părți se spune că animalele încep să vorbească. E drept, nu le aude toată lumea, însă cei care o fac ar avea un destin plin de ghinioane.
În țările scandinave, solstițiul de iarnă este marcat prin sărbătoarea Yule, prilej pentru oameni să aprindă focuri ce simbolizează victoria luminii asupra întunericului.
În Anglia, tot cu ocazia celei mai scurte zile din an, mulți oameni se adună la celebrul monument neolitic Stonehenge, să admire răsăritul soarelui. Pentru englezi, solstițiul de iarnă ar fi un moment optim de conexiune spirituală.
La japonezi, evenimentul astronomic aduce obiceiul Toji, prin care oamenii fac baie în apă caldă cu citrice yuzu. De ce? Pentru a fi sănătoși și prosperi în anul următor.