Astăzi are loc solstițiul de vară 2024, eveniment care marchează începutul verii astronomice și cea mai lungă zi-lumină din an. La 20 iunie, ora 23:51, are loc Solstiţiul de vară, moment în care longitudinea astronomică a Soarelui este de 90 grade, acesta aflându-se la 23°27′ distanţa unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului, potrivit www.astro-urseanu.ro.
Evenimentul astronomic marchează începutul verii astronomice, la această dată fiind cea mai lungă zi (parte a zilei luminată de Soare) şi cea mai scurtă noapte ale anului. În emisfera sudică, solstiţiul este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie, marcând începutul iernii.
Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.
Solstițiul de vară simbolizează puterea Soarelui și frumusețea Pământului. Odinioară Solstițiul de vară era sărbătorit cu petreceri, dansuri, focuri și cântece, însă multe dintre acestea nu s-au mai păstrat.
Tradiția spune că în 20 iunie, când are loc Solstițiul de vară, persoanele care merg să se scalde în lacuri și râuri se vor vindeca perioada aceasta de suferințele pe care le au.
De asemenea, se mai spune că este bine să te speli cu roua din ajunul solstițiului, practica fiind văzută ca un ritual magic de frumusețe.