Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei, sudul, vestul și nord-vestul Moldovei, izolat în nord-estul și sud-estul Olteniei, conform prognozei.
Din punct de vedere al stării de vegetație a culturilor agricole, prognoza de specialitate relevă că procesele de creștere la culturile de toamnă (rapiță, orz și grâu) aflate în primele faze de vegetație (germinare, răsărire și înfrunzire) se vor desfășura în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie și în ritmuri ușor mai lente în restul teritoriului agricol, precum și pe suprafețele afectate de fenomenul de secetă pedologică. La speciile prășitoare și pomi-viticole, fazele de coacere și maturare vor decurge în condiții relativ bune.
La cultura de porumb (hibrizii tardivi) se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafețe, iar în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge maturitatea tehnologică, continuându-se recoltarea.
De asemenea, la cartof va fi posibilă finalizarea recoltării pe majoritatea arealelor agricole. În toate plantațiile, pomii fructiferi și vița-de-vie se vor afla în fazele de maturare a fructelor/boabelor și a lemnului, recoltare, precum și îngălbenirea și căderea fiziologică a frunzelor.
Culturile de toamnă (rapiță, orz și grâu) înființate la începutul perioadei optime vor înregistra germinarea, răsărirea și apariția primelor frunze. Starea de vegetație a
plantelor se va prezenta bună și medie, respectiv medie și slabă, îndeosebi pe arealele cu deficite de apă în sol. În zilele fără precipitații, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport și depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) se vor putea efectua în condiții optime.
În ceea ce privește prognoza meteorologică pentru intervalul analizat, specialiștii ANM precizează că vremea mai rece de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, devenind normal. sub aspect termic, în cea mai mare parte a țării.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 6 și 19 grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa între—5 și 14 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, cele mai scăzute valori (între—5 și 0 grade Celsius) înregistrându-se în depresiuni, unde local vor fi condiții de producere a brumei.
În plus, regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprins între 7 și 15 grade Celsius, valori favorabile desfășurării fazelor de vegetație la speciile de toamnă deja înființate și continuării lucrărilor de semănat la grâul de toamnă.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara. De asemenea, izolat vor fi posibile cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.