„Până la urmă, ceea ce este cu adevărat important, este că traficul ar fi substanţial diminuat„, a susţinut Carlos Ratti, director al Laboratorului de planificare urbană SENSEable City, din cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT), potrivit Agerpres.
Studiul prezentat de expertul american în planificare urbană indică faptul că automobilele inteligente autonome care comunică între ele, schimbând informaţii despre maşinile din faţă, posibile rute alternative şi situaţia traficului pe anumite artere, ar asigura nevoia de mobilitate a locuitorilor din metropolele asiatice şi ar aduce nivelul traficului la doar 20% din cel existent în prezent.
Singapore a monitorizat îndeaproape dezvoltarea acestor sisteme, a declarat Chua Chong Kheng, director adjunct al Autorităţii pentru Transport Terestru. Autobuzele cu pilot automat şi intrarea în aplicare a unui sistem de car-sharing ar putea rezolva problema primului kilometru şi a ultimului kilometru, a mai precizat el, referindu-se la distanţa pe care o persoană trebuie să o parcurgă de la locuinţa sa până la prima staţie de transport public şi respectiv de la această staţie până la locuinţă.
Citeşte şi Femei vs Bărbaţi, faza pe maşini. Studiu cu rezultate surprinzătoare
Carlos Ratti şi Chua Ching Kheng au dat declaraţii pentru presă după ce au participat la conferinţa World Cities Summit. Preocupările cu privire la factorul de securitate al vehiculelor autonome pot primi un răspuns prin integrarea acestui sistem de transport autonom încă din faza de proiect a dezvoltării de noi spaţii urbane, conform lui Carlos Ratti.
Un joint venture între municipalitatea singaporeză şi MIT, Singapore-MIT Alliance for Research and Technology, testează în prezent o flotilă de vehicule autonome, cu pilot automat, adaptate după nişte maşinuţe de golf, în campusul Universităţii Naţionale din Singapore. Aceste maşini automate vor fi testate şi în zone rezidenţiale în cursul acestui an, pentru a vedea cum sunt primite de opinia publică.
Citeşte şi Top 5 cele mai IMBECILE legi de circulaţie din lume
Între timp, Universitatea Tehnică Nanyang testează un concept propriu de automobil fără şofer, concept dezvoltat alături de JTC Corporation (Singapore) şi de compania franceză Induct Technologies. Aceste vehicule cu pilot automat sunt folosite în prezent pentru transportarea pasagerilor între campusul Universităţii Nanyang şi CleanTech Park, aparţinând JTC Corporation.