Guvernanții consideră că, „în mod normal”, patronii din România ar trebui să suporte ei creșterea salariilor angajaților încadrați de cel puțin doi ani pe salariul minim astfel încât acești lucrători să nu se trezească apoi cu salariile nete diminuate, de fapt, din cauza pierderii scutirii de taxe acordate pentru suma de 200 de lei din salariul minim brut.
În prezent, la salariul minim brut de 3.300 de lei, un angajat primește un salariu net (în mână) de 2.079 lei, iar firma suportă un cost salarial complet de 3.370 lei. În cei 2.079 de lei pe care îi primește angajatul „în mână” intră și suma de 200 de lei pe care statul o scutește de taxe.
Dacă patronul crește salariul acestui angajat, lucrătorul nu mai beneficiază de scutirea de taxe pentru 200 de lei. Și atunci, dacă patronul acordă o creștere a salariului brut de numai 10 lei, salariul net al acestui angajat va scădea de la 2.079 lei la 2.000 de lei.
Chestionat de StartupCafe, Ministerul Muncii a venit cu o soluție: angajații să negocieze cu angajatorii, iar patronii să suporte o creștere salarială suficient de mare încât să nu le scadă lucrătorilor salariile nete.
Citește și: Se taie cu 50% voucherele de alimente! Tichetele sociale pentru mâncare se vor da până în 2027
„Potrivit prevederilor art. 164 alin. (2 ind.1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condițiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Prin alin. (2 ind.2) s-a stabilit că prevederile alin. (2 ind.1) se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022. Această măsură are în vedere protejarea salariaților de o posibilă înghețare a salariului de bază la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cuantumul majorării salariului respectiv se stabilește prin negociere în cadrul contractului individual de muncă, iar în mod normal nivelul acestuia trebuie să asigure cel puțin nivelul de bază al salariului net avut anterior” – a explicat Ministerul Muncii, într-un răspuns oficial transmis StartupCafe.ro.
Citește și: Salarii 2024. Veşti bune pentru angajaţii din privat, mai mulţi bani cu 20% pe card
Pentru ca salariatul încadrat cu salariul minim brut (3.300 de lei) să rămână în mână cu un salariu net de 2.079 de lei, firma ar trebui să majoreze salariul brut de la 3.300 lei măcar la 3.449 lei. Astfel, costul salarial total suportat de firmă (salariul complet) ar crește de la 3.370 de lei la 3.527 de lei.
Astfel, potrivit calculelor noastre sumare, angajatorii ar trebui să suporte un cost salarial suplimentar de minimum 157 de lei pe lună. Asta pentru ca patronii să-și îndeplinească obligația legală de a crește remunerațiile lucrătorilor încadrați pe salariul minim de cel puțin 2 ani.
În final, principalul câștigător este statul, care mai face rost de niște bani din impozit și contribuțiile sociale pentru creșterea salariului brut.
Totuși, patronii nu pot fi sancționați, chiar dacă nu oferă nicio majorare angajaților încadrați de cel puțin doi ani la salariul minim brut pe economie, după cum spune Ministerul Muncii.